4.3 A kávé művelés

-
2005.02.03.

4.3 A kávé művelés

A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli. Egy ilyen család kávéból származó éves bevétele 100-500$.


A kávé termelése több ok miatt fluktuál. Amennyiben emelkedik a kávé világpiaci ára, a következő években nőnek a mezőgazdasági befektetések, és növekszik a termelés. A kínálat növekedésének eredménye az árak csökkenése lesz. Az alacsony bevételek miatt visszaesik a termelés, ami magasabb árakat generál. A piaci mechanizmusokon túl fluktuációt okoz a növény ciklikus gyümölcshozó természete és az éghajlati változások.

Az ültetvényeket alapvetően megkülönbözteti, hogy alkalmaznak-e árnyékoló fákat, vagy sem. Ha nem alkalmaznak árnyékoló fákat, a kávécserjék sűrűbben ültethetők, nagyobb lesz a hektáronkénti hozam. Ha viszont árnyékolt az ültetvény, kevesebb trágyázás, permetezés, öntözés, gyomtalanítás szükséges. Általánosan igaz, hogy a magasabb szintű technológia az ökostruktúra egyszerűsödéséhez vezet.

Az egyes művelési módok között nem éles a határ. Vannak átmenetek, és mindegyik típus országonként más, ahogyan mások a hagyományok, és a haszonnövények Etiópiában és Mexikóban.

Az egyes ültetvények összehasonlítására alkalmas számok: a fák száma hektáronként (fa/ha), az éves gyümölcshozam kilogrammja hektáronként (kg/ha) vagy az éves gyümölcshozam zsákban számítva hektáronként (zsák/ha).

Egy vegyes művelésű hagyományos kávékert fáinak sűrűsége 1000-1800 fa/ha. A hozam 5 zsák/ha, vagy 300 kg/ha. Ennél valamivel több lehet egy erdei művelésű ültetvény hozama: 400-500 kg/ha. Egy napos ültetvényen a fák száma több mint 4-5000 hektáronként. A legsűrűbb ültetvények Brazíliában vannak: 20.000 fa/ha. Ezek hozama a technológiai fejlettség szintjétől függ, de a kávékertek hozamának 5-10-szerese.

További almenük:

4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
4.3.4. Művelési módok
4.3.5 Növényvédelem

Főmenü:

  • 4.1 A kávé környezete
  • 4.2 A kávé növény
  • 4.4 Kávé szüretelés
  • 4.5 Kávé feldolgozás

  • Tetszett a(z) 4.3 A kávé művelés akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.3 A kávé művelés akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg