4.3 A kávé művelés

A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli. Egy ilyen család kávéból származó éves bevétele 100-500$.


A kávé termelése több ok miatt fluktuál. Amennyiben emelkedik a kávé világpiaci ára, a következő években nőnek a mezőgazdasági befektetések, és növekszik a termelés. A kínálat növekedésének eredménye az árak csökkenése lesz. Az alacsony bevételek miatt visszaesik a termelés, ami magasabb árakat generál. A piaci mechanizmusokon túl fluktuációt okoz a növény ciklikus gyümölcshozó természete és az éghajlati változások.

Az ültetvényeket alapvetően megkülönbözteti, hogy alkalmaznak-e árnyékoló fákat, vagy sem. Ha nem alkalmaznak árnyékoló fákat, a kávécserjék sűrűbben ültethetők, nagyobb lesz a hektáronkénti hozam. Ha viszont árnyékolt az ültetvény, kevesebb trágyázás, permetezés, öntözés, gyomtalanítás szükséges. Általánosan igaz, hogy a magasabb szintű technológia az ökostruktúra egyszerűsödéséhez vezet.

Az egyes művelési módok között nem éles a határ. Vannak átmenetek, és mindegyik típus országonként más, ahogyan mások a hagyományok, és a haszonnövények Etiópiában és Mexikóban.

Az egyes ültetvények összehasonlítására alkalmas számok: a fák száma hektáronként (fa/ha), az éves gyümölcshozam kilogrammja hektáronként (kg/ha) vagy az éves gyümölcshozam zsákban számítva hektáronként (zsák/ha).

Egy vegyes művelésű hagyományos kávékert fáinak sűrűsége 1000-1800 fa/ha. A hozam 5 zsák/ha, vagy 300 kg/ha. Ennél valamivel több lehet egy erdei művelésű ültetvény hozama: 400-500 kg/ha. Egy napos ültetvényen a fák száma több mint 4-5000 hektáronként. A legsűrűbb ültetvények Brazíliában vannak: 20.000 fa/ha. Ezek hozama a technológiai fejlettség szintjétől függ, de a kávékertek hozamának 5-10-szerese.

További almenük:

4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
4.3.4. Művelési módok
4.3.5 Növényvédelem

Főmenü:

  • 4.1 A kávé környezete
  • 4.2 A kávé növény
  • 4.4 Kávé szüretelés
  • 4.5 Kávé feldolgozás

  • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték

    A kávé termesztéséhez összegyűjtik az érett piros kávécseresznyéket, lefejtik a gyümölcshúst, és fermentálással eltávolítják a nyálkát. A frissen szedett magokat vagy rögtön elültetik, vagy kiszárítják későbbi használatra.

    4.3.4. Művelési módok

    A következő művelési módok vannak gyakorlatban:

  • Félig vad, erdei művelés
  • Hegyi, vidéki művelés
  • Hagyományos vegyes művelés, kávékerti művelés
  • Kereskedelmi vegyes művelés
  • Árnyékolt kávéültetvény
  • Napos kávéültetvény

  • 4.3.5 Növényvédelem

    A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    7.3.2 A hagyományos kávégépek

    A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.