4.3.1. A csíráztatás, a csemeték

A kávé termesztéséhez összegyűjtik az érett piros kávécseresznyéket, lefejtik a gyümölcshúst, és fermentálással eltávolítják a nyálkát. A frissen szedett magokat vagy rögtön elültetik, vagy kiszárítják későbbi használatra.


A szárítás egy drótháló-szerű tálcán, az árnyékban történik. A szárított magokat jó tárolás mellett akár egy év múlva is el lehet ültetni.. A magokat egy homokágyon, nedves zsákvászonnal, vagy szalmával letakarva előcsíráztatják.

A magokat közelről figyelik és amint a gyököcskék megjelennek, eltávolítják őket a homokágyról. A csírázó magokat csemeteágyban vagy műanyag zsákban növesztik.

A csemeteágyban a magocskákat olyan talajú ágyakba ültetik, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak trágyát. A csemeteágyak egy méter szélesek, 50 centiméter mélyek, a magocskákat egymástól 12-15 cm-re kell ültetni 20 cm-es növény esetén, vagy 20 cm távolságra egymástól 30-40 cm-es növény esetén. Az első néhány hónapban 50%-ban árnyékoltak a csemeteágyak. Az árnyékolást ezek után fokozatosan csökkentik, megszüntetve azt az utolsó két hónapra.

Gyakran használnak műanyag zsákokat a csemeték növesztéséhez. A zsákokat felső talajjal, jól bomlott marhatrágyával, folyami homokkal, sóderrel, a kávé gyümölcshúsával és magburokkal töltik fel. Az arányok: három rész felső talaj, egy rész folyami homok és sóder és egy rész trágya.

A kis kávénövényeket akkor ültetik át a kávéföldekre, amikor eléri a 20-40 cm-es magasságot.

Főmenü:

 • 4.3.4. Művelési módok
 • 4.3.5 Növényvédelem

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  H i r d e t é s

  x-presso

  Kávéházi akadémia

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  H i r d e t é s