café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A kávé termesztéséhez összegyűjtik az érett piros kávécseresznyéket, lefejtik a gyümölcshúst, és fermentálással eltávolítják a nyálkát. A frissen szedett magokat vagy rögtön elültetik, vagy kiszárítják későbbi használatra.
A szárítás egy drótháló-szerű tálcán, az árnyékban történik. A szárított magokat jó tárolás mellett akár egy év múlva is el lehet ültetni.. A magokat egy homokágyon, nedves zsákvászonnal, vagy szalmával letakarva előcsíráztatják.
A magokat közelről figyelik és amint a gyököcskék megjelennek, eltávolítják őket a homokágyról. A csírázó magokat csemeteágyban vagy műanyag zsákban növesztik.
A csemeteágyban a magocskákat olyan talajú ágyakba ültetik, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak trágyát. A csemeteágyak egy méter szélesek, 50 centiméter mélyek, a magocskákat egymástól 12-15 cm-re kell ültetni 20 cm-es növény esetén, vagy 20 cm távolságra egymástól 30-40 cm-es növény esetén. Az első néhány hónapban 50%-ban árnyékoltak a csemeteágyak. Az árnyékolást ezek után fokozatosan csökkentik, megszüntetve azt az utolsó két hónapra.
Gyakran használnak műanyag zsákokat a csemeték növesztéséhez. A zsákokat felső talajjal, jól bomlott marhatrágyával, folyami homokkal, sóderrel, a kávé gyümölcshúsával és magburokkal töltik fel. Az arányok: három rész felső talaj, egy rész folyami homok és sóder és egy rész trágya.
A kis kávénövényeket akkor ültetik át a kávéföldekre, amikor eléri a 20-40 cm-es magasságot.
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
5 szituáció, amikor eljön az új bútorok ideje
2023.01.26.