4.3.4. Művelési módok

A következő művelési módok vannak gyakorlatban:

 • Félig vad, erdei művelés
 • Hegyi, vidéki művelés
 • Hagyományos vegyes művelés, kávékerti művelés
 • Kereskedelmi vegyes művelés
 • Árnyékolt kávéültetvény
 • Napos kávéültetvény


  A félig vad, erdei művelés folyamán a vadon élő növény környezetébe minimális emberi beavatkozás történik. Csak a növény körüli bokrokat irtják, és a felette lévő lombokat ritkítják.

  A hegyi művelés olyan erdőkben történik, ahol meghagyták az esőerdő fáit, de alatta minden talaj menti kis fát, bokrot, cserjét kávénövényre cseréltek.

  A kávékertekben szintén vannak őserdei fák. Ezek alatt nem csak kávét, más terményt, fűszert, gyógyszert, akár faanyagnak valót is termesztenek. Jellemző párja a kávénak a banán, ami a trópusokon a napi étrend alapvető eleme.

  A kereskedelmi vegyes művelésben az esőerdei fákat kivágják. Helyettük haszonnövényeket termő fákat pl.: banánfákat ültetnek. Ezek árnyéka alatt történik a kávétermesztés.

  Az árnyékos művelés önmagában csak kávétermesztést jelöl. A földeken azonban vannak árnyékoló fák is. Ez a művelési mód már technológiabarát.

  A napos művelésű ültetvényeken csak kávéfák vannak. Ennek a művelésnek a legnagyobb a hozama. Az ültetvénnyel több a munka, de az egyes feladatok könnyebben gépesíthetők. Jelenleg a kávétermelés fele napos ültetvényről származik, melyek aránya minden országban nő.

  Főmenü:

 • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
 • 4.3.5 Növényvédelem

  Főmenü:

 • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
 • 4.3.5 Növényvédelem

 • H i r d e t é s

  4.3.5 Növényvédelem

  A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.

  4.4 Kávé szüret cikk borítóképe
  4.4 Kávé szüret

  A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van. A kézi szüretelés lehet szelektív vagy lehúzó, valamint létezik a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve minden esetben együtt szedik le az érett és az éretlen szemeket.

  4.4.1. A szüretelés 1.

  A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van: a kézi szüretelés, ami lehet szelektív vagy lehúzó, valamint a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve az érett és az éretlen szemeket minden esetben együtt szedik le.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s