4.3.5 Növényvédelem

A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.


A kávénövény jelentős mennyiségű ásványi anyagot – nitrogén, kálium és foszfát vegyületeket – von ki a táptalajból, amit trágyázással pótolni kell. Trópusi őserdőkből származik, ezért szárazság esetére gondoskodni kell az öntözőrendszer kialakításáról.

A növény az élete folyamán rendszeresen igényel metszést. Ennek célja az elöregedett részek eltávolítása, a gyümölcshozás serkentése és a növény formázása a szürethez és a permetezéshez.

Több mint 900 vírust, baktériumot, rovart, puhatestűt, madarat és emlőst tartanak számon világszerte, amelyek ellen védeni kell a kávénövényt. Elterjedt mód a permetezés, amely szinte minden kávétermelő országban a talajvíz szennyezettségéhez vezetett. A leghatékonyabb növényvédelem a kémiai, mezőgazdasági és biológiai módszerek együttes rendszerben való alkalmazása

Főmenü:

 • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
 • 4.3.4. Művelési módok

 • H i r d e t é s

  4.4 Kávé szüret cikk borítóképe
  4.4 Kávé szüret

  A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van. A kézi szüretelés lehet szelektív vagy lehúzó, valamint létezik a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve minden esetben együtt szedik le az érett és az éretlen szemeket.

  4.4.1. A szüretelés 1.

  A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van: a kézi szüretelés, ami lehet szelektív vagy lehúzó, valamint a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve az érett és az éretlen szemeket minden esetben együtt szedik le.

  4.4.2. A szüretelés 2.

  A szüret a kávétermesztés legmunkaigényesebb és legköltségesebb része. A termesztéshez szükséges emberi munkaerő igény egyharmada a szürethez kell. Az északi féltekén a szüret szeptembertől márciusig bezárólag tart. A déli féltekén áprilistól augusztusig.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s