4.4.3. A szüretelés 3.

Egy etióp munkás az erdei művelésű ültetvényen napi 15-20 kg kávét tud leszüretelni. Mexikó, Közép-Amerika és Kolumbia meredek hegyoldalbeli ültetvényein egy munkás legalább napi 30-50 kg, legfeljebb napi 100 kg kávét gyűjt össze. Egy kenyai munkás szüreti teljesítménye egy magas hozamú fajtával beültetet teljesen napos művelésű ültetvényen 200 kg/nap.


A szüretelésben a legmunkaigényesebb az, hogy a kávécseresznyék folyamatosan érnek. Egyszerre vannak éretlen és érett gyümölcsök az ágon. Szelektív gyűjtés során az érettet leszedik, majd egy-két héten belül visszatérnek a növényhez. Brazíliában drága a szüret, ezért júniusban tartanak egy szelektív gyűjtést, és júliusban – a legoptimálisabb időben – minden érett és éretlen gyümölcsöt leszednek a fákról.

A gépesítés Hawaii, Ausztrália ültetvényeire, és egyes brazil területekre jellemző. Ott rentábilis elmozdulni a gépesítés irányába, ahol a szüret munkaerő költsége magas. A szüretelőgépek igénylik az ültetvény "technológiabarát" kialakítását. Az új fejlesztésű gépek egy nap alatt 3 hektár teljes leszüretelésére, 150 szüretelőmunkás helyettesítésére alkalmasak.

A kávét a szüretelés után a feldolgozó malmokba (coffee mill, beneficio) viszik. A nagyobb ültetvényeken ez helyben van, a kistermelők a kávécseresznyét maguk viszik el az önálló feldolgozó üzemekbe, vagy viszonteladóknak adják át.

Főmenü:

 • 4.4.1. A szüretelés 1.
 • 4.4.2. A szüretelés 2.

 • H i r d e t é s

  4.5. A kávé feldolgozása cikk borítóképe
  4.5. A kávé feldolgozása

  A kávé feldolgozásának a lényege, hogy az érett, egészséges kávégyümölcsből kinyerjük a behajózásra és pörkölésre alkalmas magokat, a zöld babkávé szemeket. A feldolgozás folyamatának több fázisa van.

  4.5.1. A száraz eljárás

  A száraz vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon, vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.

  4.5.2. A nedves eljárás cikk borítóképe
  4.5.2. A nedves eljárás

  A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s