4.5.1. A száraz eljárás

A száraz vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon, vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.


Valószínüleg az Etiópiai hegyekben, régesrégen fedezték fel ezt az eljárás. A helyiek azt figyelhették meg, hogy az érett kávécseresznye már az ágakon elkezd lassan kiszáradni, mielőtt a földre hullik, ahol tovább folytatódik a kiszáradás. Néhány hét múlva már szétmorzsolhatták a kiszáradt kávécseresznyét és így kinyerhették belőle a kávémagot.

További almenük:

4.5.1.1 A cseresznye szárítása
4.5.1.2 A kiszárított cseresznye megtörése

A száraz eljárásnak három lépése van. Első a kávécseresznyék kiszárítása. Második a kiszáradt kávécseresznyék megtörése, a magok kinyerése. A harmadik lépés pedig a tisztítás és a szortírozás.

A világ robuszta termésének majd’ egészét, illetve az arabika termelés körülbelül 50%-át dolgozzák fel ezzel az eljárással.

Főmenü:

 • 4.5.2. A nedves eljárás
 • 4.5.3. Tisztítás
 • 4.5.4 Válogatás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • 4.5.2. A nedves eljárás cikk borítóképe
  4.5.2. A nedves eljárás

  A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.

  4.5.3. Tisztítás

  Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.

  4.5.4 Válogatás cikk borítóképe
  4.5.4 Válogatás

  A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  7.3.2 A hagyományos kávégépek

  A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.