café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.
Az eljárást elterjedten alkalmazzák Közép- és Dél-Amerikában. A feldolgozás eredményeként kapott zöldkávét méret, hibák, betegségek, és rendellenességek alapján válogatják és osztályozzák.
A hagyományos száraz eljárást nem lehet olyan régiókban alkalmazni, ahol ezt a magas páratartalom vagy a gyakori esőzések lehetetlenné teszik.
Márpedig a kávé az utóbbi évszázadok során megtalálta az ideális termőterületeket Közép- és Dél-Amerikában, a szubtrópusi égöv alatt.
Az eljárásnak öt fázisa van. A cseresznyéket először elválasztják a szennyeződésektől, majd kimagozzák. A harmadik lépésben a kávémagokat fermentálják. A fermentált kávémagokat tiszta vízben mossák és végül megszárítják. Ezzel az eljárással jellemzően az arabika kávékat dolgozzák fel.
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
A tökéletes kávéélmény az otthoni online szerencsejátékhoz
2024.06.01.