4.5.2. A nedves eljárás

A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.


Az eljárást elterjedten alkalmazzák Közép- és Dél-Amerikában. A feldolgozás eredményeként kapott zöldkávét méret, hibák, betegségek, és rendellenességek alapján válogatják és osztályozzák.

A hagyományos száraz eljárást nem lehet olyan régiókban alkalmazni, ahol ezt a magas páratartalom vagy a gyakori esőzések lehetetlenné teszik.
Márpedig a kávé az utóbbi évszázadok során megtalálta az ideális termőterületeket Közép- és Dél-Amerikában, a szubtrópusi égöv alatt.

Az eljárásnak öt fázisa van. A cseresznyéket először elválasztják a szennyeződésektől, majd kimagozzák. A harmadik lépésben a kávémagokat fermentálják. A fermentált kávémagokat tiszta vízben mossák és végül megszárítják. Ezzel az eljárással jellemzően az arabika kávékat dolgozzák fel.

Főmenü:

 • 4.5.1. A száraz eljárás
 • 4.5.3. Tisztítás
 • 4.5.4 Válogatás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházi akadémia

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  H i r d e t é s