4.5.2. A nedves eljárás

A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.


Az eljárást elterjedten alkalmazzák Közép- és Dél-Amerikában. A feldolgozás eredményeként kapott zöldkávét méret, hibák, betegségek, és rendellenességek alapján válogatják és osztályozzák.

A hagyományos száraz eljárást nem lehet olyan régiókban alkalmazni, ahol ezt a magas páratartalom vagy a gyakori esőzések lehetetlenné teszik.
Márpedig a kávé az utóbbi évszázadok során megtalálta az ideális termőterületeket Közép- és Dél-Amerikában, a szubtrópusi égöv alatt.

Az eljárásnak öt fázisa van. A cseresznyéket először elválasztják a szennyeződésektől, majd kimagozzák. A harmadik lépésben a kávémagokat fermentálják. A fermentált kávémagokat tiszta vízben mossák és végül megszárítják. Ezzel az eljárással jellemzően az arabika kávékat dolgozzák fel.

Főmenü:

 • 4.5.1. A száraz eljárás
 • 4.5.3. Tisztítás
 • 4.5.4 Válogatás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • 4.5.3. Tisztítás

  Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.

  4.5.4 Válogatás cikk borítóképe
  4.5.4 Válogatás

  A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.

  6. Kávékészítés cikk borítóképe
  6. Kávékészítés

  A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  7.3.2 A hagyományos kávégépek

  A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.