4.5.3. Tisztítás

-
2007.11.23.

4.5.3. Tisztítás

Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.


A száraz eljáráskor a felesleges részek eltávolításához a hagyományos módszer a kávészemek levegőbe dobálása egy nagy ponyvával. Miközben a levegőbe dobják a kávészemeket, a szél kifújja közülük a kávébabnál könnyebb héjakat, és a porrá tört részeket. Ezeket a szennyeződéseket az ipari feldolgozás során sűrített levegő segítségével fújják ki.

Ekkor még a kávészemek között marad néhány nehezebb szennyeződés, például kisebb kövek, kavicsok, amelyeket a sürűségük alapján szűrnek ki.

A nedves eljárás során, ami sokkal gépesítettebb, a perganenhéj eltávolítását egy erre specializált gép végzi.

A tisztítás együtt történik a méret szerinti szortírozással is, ami a rostarendszeren keresztül történik. Az így nyert zöldkávé már méret szerint válogatott, de még tovább kell válogatni.

Főmenü:

  • 4.5.1. A száraz eljárás
  • 4.5.2. A nedves eljárás
  • 4.5.4 Válogatás
  • 4.5.5 Zsákolás

  • Tetszett a(z) 4.5.3. Tisztítás akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.5.3. Tisztítás akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg