4.5.3. Tisztítás

Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.


A száraz eljáráskor a felesleges részek eltávolításához a hagyományos módszer a kávészemek levegőbe dobálása egy nagy ponyvával. Miközben a levegőbe dobják a kávészemeket, a szél kifújja közülük a kávébabnál könnyebb héjakat, és a porrá tört részeket. Ezeket a szennyeződéseket az ipari feldolgozás során sűrített levegő segítségével fújják ki.

Ekkor még a kávészemek között marad néhány nehezebb szennyeződés, például kisebb kövek, kavicsok, amelyeket a sürűségük alapján szűrnek ki.

A nedves eljárás során, ami sokkal gépesítettebb, a perganenhéj eltávolítását egy erre specializált gép végzi.

A tisztítás együtt történik a méret szerinti szortírozással is, ami a rostarendszeren keresztül történik. Az így nyert zöldkávé már méret szerint válogatott, de még tovább kell válogatni.

Főmenü:

 • 4.5.1. A száraz eljárás
 • 4.5.2. A nedves eljárás
 • 4.5.4 Válogatás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • 4.5.4 Válogatás cikk borítóképe
  4.5.4 Válogatás

  A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.

  6. Kávékészítés cikk borítóképe
  6. Kávékészítés

  A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.

  6.1. A kávékészítés lényege

  Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  7.3.2 A hagyományos kávégépek

  A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.