4.5.4 Válogatás

A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.


Egy gyakorlott munkás egy munkanap alatt másfél zsák, azaz 90 kg kávét tud szétválogatni. Mind a száraz, mind a mosott eljárás esetén az igazán magas minőség csak válogatással érhető el.

Azokban az országokban, ahol a munkaerő drága, gyakran alkalmazzák a hatvanas években kifejlesztett gépi válogatást. A gépek feladata ugyanaz, a törött, az egészségtelen és az elszíneződött szemek kiválogatása.

A szín alapján válogató gépek egy speciális kamera rendszerrel megvizsgálják minden egyes kávébab színét, annak hullámhossza alapján, majd a szemet vagy tovább engedik vagy egy hirtelen sűrített levegőlökéssel a hibás szemek kupacába lökik. A gépek egy része fekete-fehér, monokróm vizsgálóval működik és a nagyon sötét és nagyon világos árnyalatúakat löki vissza. A specifikusabb (bikróm) gépek azonban az éretlen és a féreg rágta szemeket is felismerik és visszalökik.

A gépi válogatás nem annyira pontos, mint a kézi. A két módszert kombináltan használják, ez a minőség, az ár és a hatékonyság szempontjából az optimális megoldás. A válogatás eredménye egy méretben, színben homogén, egységes minőség.

Főmenü:

 • 4.5.1. A száraz eljárás
 • 4.5.2. A nedves eljárás
 • 4.5.3. Tisztítás
 • 4.5.5 Zsákolás

 • H i r d e t é s

  6. Kávékészítés cikk borítóképe
  6. Kávékészítés

  A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.

  6.1. A kávékészítés lényege

  Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s