6. Kávékészítés

A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.


Ezek az eltérések főként a kultúrák eltérő világlátásából, technológiai fejlettségéből, ízlésvilágából, valamint földrajzi elhelyezkedésük folytán különböző éghajlati adottságaikból következnek.

Ma a világméretű kereskedelem és a globalizáció elmossa ezeket a határokat. A legfejlettebb és legkifinomultabb ipari-technológiai háttérrel rendelkező espresso módszer, kidolgozott italsztenderdjeiből fakadóan garantált kávéital-minőséget tud biztosítani. Az ehhez társuló hatékony marketingeszközök, és minőségbiztosítás nem sok esélyt adnak a többi, kevésbé modern módszernek a vendéglátóiparban. Ugyanakkor az évszázadok alatt kialakult ízlések és kávékészítési módszerek nem tűntek el, csak átformálódtak, az otthoni kávékészítés eszközeiként ma is működnek.

A magyarországi kávékészítési és fogyasztási szokásokat vizsgálva több dolgot kell szemügyre vennünk. Először is figyelembe kell venni a már megismert - történelmi okokkal magyarázható - kávékultúrális befolyásokat. Keletről a török-, nyugatról a bécsi-, délről az olasz ízlésvilágok, kávéitalok és technológiák jutottak el hazánkba.

Az utóbbi évtizedekben a csepegtetős - filteres kávégépek is feltűntek, és mára általánossá váltak az otthoni kávékészítésben. Az így készült kávé a hagyományos német, karlsbadi kannában készült hosszúkávénak az örököse.

A huszadik század első felének technológiai újítása a gőzzel történő kilúgozás, aminek eredménye a feketekávé, mely a mai espresso őse. Ez a készítési mód előbb kávézókban, presszókban terjedt, majd megjelent a háztartásokban is.

Már jóval a rendszerváltás előtt, a 60-as, 70-es években beszivárgott hazánkba a modern espresso technológia, majd a kilencvenes években a nagy külföldi kávés és kávégép-gyártó cégek piachódítása során ez az italkészítési metódus vált általánossá a vendéglátásban. Jelenleg ennek a módszernek a térhódítását figyelhetjük meg az irodai és otthoni kávégépek piacán.

További almenük:

6.1. A kávékészítés lényege
6.2. A kávékészítés módszerei
6.3. A kávéiskolák italai

Főmenü:

  • 1. A kávé története
  • 2. Kávé és kultúra
  • 3. Kávé és gazdaság
  • 4. Kávé és mezőgazdaság
  • 5. Kávé és társadalom
  • 7. Eszpresszó-kultúra

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházi akadémia

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    H i r d e t é s