6.3. A kávéiskolák italai

Ahány kávékultúra, annyi különböző ízlésvilág. Az egyes kávékultúrák kialakították a csak rájuk jellemző kávéitalokat. Különböző pörkölés, kávékészítési metódus, más és más fogyasztási szokások.


A török kávét kis ibrikben felfőzik és a kávéaljjal együtt szolgálják fel az italt. Gyakran már főzéskor édesítik cukorral és fűszerezik kardamommal. A török kávé esetében a felhasznált cukor mennyiség, az elkészült ital édessége alapján tesznek különbséget a kávéitalok között.

A német kávékultúrához a karlsbadi porcelánkanna technológiája illik legjobban. A forrázásnak az eredménye a török kávénál sokkal könnyebb, szűrt, áttetsző, "teaszerű" ital. Ideális kísérője a délutáni szendvics és süteményfogyasztásnak. A kávé hosszú és híg. A német ízlésnek sokkal megfelelőbb ez a jól átlátható, nem zaccos, "tiszta" ital.

A bécsi pörköltségű kávék savanykás ízvilágát jól egészíti ki a tej vagy tejszín. Megfigyelhető, hogy az osztrák kávékban a tejszínnek, tejszínhabnak és az édesítő-anyagoknak mekkora a szerepe. Ez is jelzi a cukrászipar erőteljes behatását. Egyik-másik kávéital desszertnek is beillik.

Az olasz kávékultúra italai mára világszerte elterjedtek. Mindenki ismeri az espresso vagy a cappuccino szavakat. De vajon ismerjük igazi jelentésüket? Nem beszélve az újonnan megjelenő elnevezésekről: lungo, latte macchiato, ristretto, corretto, con panna…Érdemes rövid utazást tenni az olasz kávék világába is.

Az Egyesült Államokban is jelentős tért hódított az utóbbi évtizedekben az espresso, az amerikai kávézók nagy része mára a filteres hosszú kávé mellett espresso alapú kávéitalokat is kínál. De az espressót önmagában alig fogyasztják, inkább tejjel, tejhabbal növelik térfogatát 2-5 dl-re.

Az espresso kultúra és az amerikaiak találkozásának láthatjuk előremutató eredményeit – a kávéízesítő szirupok bátor alkalmazásával a tejes italok újabb és újabb változatait, a koffeinmentes kávé, mint jellemző választékelem megjelenését. De akadnak furcsaságok is, például az ún. "double no fun" cappuccino, ami koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel készül.

Főmenü:

 • 6.1. A kávékészítés lényege
 • 6.2. A kávéital készítés módszerei

 • H i r d e t é s

  7. Eszpresszó-kultúra cikk borítóképe
  7. Eszpresszó-kultúra

  Kávé akadémia
  Az eszpresszó név az italkészítés gyorsaságára utal, hisz az első eszpresszó gépek megjelenésekor, a 20-ik század első évtizedében szokatlan volt, hogy a kávé frissen, a vendég szeme láttára készüljön el egy-két perc alatt. Méghozzá szó szerint a szeme láttára, hisz ezek a kávégépek a modern kávézók, presszók díszei voltak.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  7.2. Az espresso pörkölés cikk borítóképe
  7.2. Az espresso pörkölés

  A tradicionális olasz espresso-keverékek általában a nagyobb hányadot kitevő arabica fajták mellett, különböző arányban tartalmaznak robusta fajtákat is. Említettük az olasz kávékultúra bemutatásánál, hogy az ital egyszerre erős (magas a koffeintartalma) és aromagazdag. A hagyományos olasz espressónak a robusta adja az erejét, az arabica a gazdag aromavilágát.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s