7. Eszpresszó-kultúra

Kávé akadémia Az eszpresszó név az italkészítés gyorsaságára utal, hisz az első eszpresszó gépek megjelenésekor, a 20-ik század első évtizedében szokatlan volt, hogy a kávé frissen, a vendég szeme láttára készüljön el egy-két perc alatt. Méghozzá szó szerint a szeme láttára, hisz ezek a kávégépek a modern kávézók, presszók díszei voltak.


A tradicionális olasz espresso-keverékek általában a nagyobb hányadot kitevő arabica fajták mellett, különböző arányban tartalmaznak robusta fajtákat is. A hagyományos olasz espressónak a robusta adja az erejét, az arabica gazdag aromavilágát.

A legújabb időkben jelentek meg a 100% arabica espresso-kávékeverékek. Ebben a folyamatban élen járt a trieszti székhelyű Illy cég, mely célul tűzte ki, hogy az olasz eszpresszó tradíciót tiszteletben tartva, megújítja azt.

Olaszországban nem csak a kávéágazat sajátossága, de a nagyvilággal összehasonlításban mindenképpen egyedülálló a kisüzemi jelleg. Az ország minden területén megtalálható pörkölő üzemek száma egy-két ezer. Az óriáscégek több tucat tonna napi kapacitású gyáraitól az egészen apró családi üzemekig.

Ezek a pörkölők aztán hálózatszerűen kapcsolódnak a kávébárokhoz. Az országban lévő kb. 170 ezer kávébárban becslések szerint 270 ezer barista dolgozik. Az országban 14 milliárd adag espresso és espresso alapú ital fogy el egy év alatt a vendéglátásban. A vendéglátóipari keverékek átlagosan 51% arabikát és 49% robusztát tartalmaznak. Az eladott kávéitalok száma báronként naponta átlag 230.3 csésze. Ez több mint másfél kiló kávé naponta.

Az espresso a legösszetettebb kávéital. Úgynevezett polifázisos rendszert alkot. Szerkezetében egyszerre oldat, mert a kávéitalba a főzővíz sok szín-, íz-, és hatóanyagot old. Emulzió, mivel a nyomással kinyert olajtartalom "láthatatlanul" keveredik a vizes részekkel. Szuszpenzió, hiszen az italban csak mikroszkóppal észrevehető, parányi kávészemcsék úszkálnak, és hab, ami a kávé tetején összegyűlő hab szerkezetű krém.

Az espresso kultúra a napfényben oldott dél, és a minőségközpontú, teljesítményorientált nyugat házassága.

További almenük:

7.1. Zöldkávé
7.2. Pörkölés
7.3 Az esresso technológia
7.4. A kávéélmény
7.5. Az espresso mint ital
7.6. Cappuccino

Főmenü:

  • 1. A kávé története
  • 2. Kávé és kultúra
  • 3. Kávé és gazdaság
  • 4. Kávé és mezőgazdaság
  • 5. Kávé és társadalom
  • 6. Kávékészítés

  • H i r d e t é s

    7.1. Az espresso mint zöldkávé

    Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

    7.2. Az espresso pörkölés cikk borítóképe
    7.2. Az espresso pörkölés

    A tradicionális olasz espresso-keverékek általában a nagyobb hányadot kitevő arabica fajták mellett, különböző arányban tartalmaznak robusta fajtákat is. Említettük az olasz kávékultúra bemutatásánál, hogy az ital egyszerre erős (magas a koffeintartalma) és aromagazdag. A hagyományos olasz espressónak a robusta adja az erejét, az arabica a gazdag aromavilágát.

    7.3 Az espresso technológia

    Az espresso név az italkészítés gyorsaságára utal, hisz az első ilyen gépek megjelenésekor, a 20-ik század első évtizedében szokatlan volt, hogy a kávé frissen, a vendég szeme láttára készüljön el egy-két perc alatt. Méghozzá szó szerint a szeme láttára, hisz ezek a kávégépek a modern kávézók, presszók díszei voltak. A kávékészítés már nem a termelő-, hanem az értékesítőtérben zajlott.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
    3.1 Kávé és mezőgazdaság

    A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

    7.1. Az espresso mint zöldkávé

    Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

    H i r d e t é s