7.3.1 Az espresso-technológia története

1901 - Luigi Bezzera Olaszországban elkészíti terveit a gőznyomásos technológia felhasználásáról a kávégépeknél.


1905 - Desiderio Pavoni ezen tervek alapján megkezdi a sorozatgyártást. A kávégép nagy teljesítménye miatt képes gyors egymásutánban sok adagot lefőzni, ugyanakkor egy-két adag elkészítésekor se ingadozik a minőség. Ezzel először nyílik lehetőség a kávés helyek számára, hogy mindig friss, állandó minőségű kávét kínálhassanak vendégeiknek.

1938 - M. Cremonesi kifejleszti a rugós csaptelepet, ezzel lerakja a modern espresso-krémkávé készítés technológiai alapjait.

1946 - Achilles Gaggia megkezdi a rugós csapteleppel ellátott (ú.n. pisztonos) gépek gyártását. Elindul hódító utjára a jellegzetes krémkávé.

1961 - Ernesto Valente fejlesztése alapján M. Faema elkészíti az első nyomásfokozóval működtetett berendezést. A kezelő tudása és ügyessége egyre inkább háttérbe szorul, az átpréselési nyomás pontosan beállíthatóvá válik. Ez az első lépés az automatizálás felé. A technológia fejlődésével lehetőség nyílik az italkészítés sztenderdjének pontos kidolgozására.

2001 - Elkészül az olasz espresso sztenderdje (espresso italiano)

Főmenü:

  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek
  • 7.3.3 A félautomata kávégépek főbb paraméterei
  • 7.3.4 Az espresso technológia működése
  • 7.3.5 Az espresso aranyszabályai
  • 7.3.6 Az automata kávégépek

  • 7.3.2 A hagyományos kávégépek

    A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.

    7.3.4 Az espresso technológia működése

    Az espresso technológia alkalmazásakor feltétlenül szükséges lágyítani a kávégép bemeneti vizét. A vízlágyító feladata, hogy a vízben oldott ásványi sókat megkösse (ezek csapódnak ki vízkőként a víz forralásakor). Az oldott ásványi anyagok ionok formájában vannak jelen a vízben és a vízlágyító közeg (általában műgyanta) töltésük alapján köti meg őket.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    7.3.2 A hagyományos kávégépek

    A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.