café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A félautomata gépek legfőbb paraméterei a csaptelepek száma és a méretek, a kazán űrtartalma és a teljesítményigény, a gőzcsapok száma, a gép súlya, végül pedig a programozhatóság.
A hagyományos kávégépek egy-négy csapteleppel bírnak. Csaptelepenként egy-két (esetenként 3) kifolyócsőrös szűrőtartóval. A kettőnél több csaptelepes gépek maximkális kihasználásához nagy forgalom esetén már több kezelő szükséges. A csaptelepeknek megfelelően hosszúak a gépek. Ez a hossz kb. 300 mm csaptelepenként. Ez az irányadó szám két esetben nem alkalmazható.
Az egy csaptelepes gépeknél előfordulnak keskenyebb és szélesebb gépek is, a kazánmérettől függően. A két csaptelepes gépeknek pedig van egy keskenyebb, általában kompaktnak nevezett változata. Érdekesség, hogy egyes gyártók készítenek ún. magasított verziókat is (tall cup version) a magasabb papír, illetve műanyag poharakhoz, azokba az üzletekbe, ahol elvitelre értékesítenek.
A kazán űrtartalma általában csaptelepenként 5-6 liter, a maximális teljesítményigény pedig 1200-1500 W. A gőzcsapok száma általában kettő, a gép két oldalán. A kávégépek súlya akkor lehet szempont a beszerzésnél, ha kihelyezett rendezvényeknél, vagy házon belüli rendezvényeknél szállítani kell a gépet.
A programozhatóság természetesen csak a félautomata gépeknél jöhet szóba. Egy programozható félautomata gépen általában 5-6 program gomb van. A programok az egyes kávéitalokhoz szükséges víz mennyiségét tartalmazzák. Így egy gombnyomásra lefőzhető egy vagy két espresso, illetve továbbengedhető vagy bármikor megszakítható a víz folyása.
Egyes gépeknél három pár program gomb van. E gépek gyártói szem előtt tartották, hogy van, aki rövidebben (ristretto), van aki hosszabbra eresztve (lungo) issza az espressót. Amíg az olasz eszpresszó 20-25ml, a ristretto ennél rövidebb, a lungo pedig hosszabb, 35-40 ml. A program gombhoz ennél nagyobb vízmennyiség rendelése értelmetlen: tönkreteszi a kávé ízét és az egészségre káros vegyületeket is kivonja az őrleményből! A hosszú kávé az espresso alaphoz hozzáadott forró vízzel készül, ez az americano.
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.