A kávéház egy napja

"A kávéház tökéletesen városi műfaj. Mi is a kávéház funkciója? Szerintem a szabadidő eltöltése, a társalgás, ilyen-olyan alkotó műhelyek, egyszóval: az együttlét. Mi kell ehhez: kávé, ital és, ha megéhezünk étel is. Megoldhatatlannak tűnik egy nagykávéház és egy pár asztalos kávézó összehasonlítása az ételválaszték szempontjából. Ezt a látszólagos ellentmondást kívánom az előadásommal feloldani."


Hogy milyen választékot, kínálatot adjunk a vendégeknek azt alapvetően a hely jellege, a kereslet határozza meg, és persze a hely infrastruktúrája. Egy melegkonyhás étteremben ugyanis nincs gond például a reggelivel, mert van hozzá infrastruktúra, de mi a helyzet egy melegkonyha nélküli kis kávézóval. Itt nincs hely, nincs előkészítési, lehetőség, sem engedély a sütésre, főzésre. Mi lehet a megoldás?

Egy nem melegkonyhás kávézóval rendelkező üzlet is elhelyezhet a pultban néhány egyszerű gépet: kontaktgrill-sütőt, melegszendvics-sütőt, tojásfőző berendezést.

Maradva a kis kávézónk példájánál, ezekkel máris tudunk tojásreggeliket adni. A tojás ózonnal kezelt, a sonka szeletelve kapható, máris kész a ham and eggs, a tükörtojás, vagy a tojásfőzővel a lágytojás. A reggeliket kiegészítő pékárút, péksüteményeket pedig rendelésre szállítják a különböző pékségek.

Tízórai időben - mint egyébként egész nap – adhatunk sós süteményeket, rágcsákat, mandulát, mogyorót, és persze melegszendvicseket. A mai szendvicskultúra ismertsége és terjedése pont a kis kávézók segítségére van.

Ebédidőben előrecsomagolt, aprított zöldségekből, kis ecet és olaj hozzáadásával kész a saláta. Főfogásnak a szendvicssütő rostlapján süthetünk virslit, sajtszeletet, előre pácolt húsokat, zöldségeket.

Délután, uzsonnaidőben a vágy valami édesség, saláta, könnyű szendvics, elővacsora. Erre az időszakra érdemes tartani egy-két szelet tortát, édes süteményeket, és a nap egyéb szakában is kínált sós sütiket. A tortára jó megoldás, ha fagyasztott tortát veszünk, amiből csupán annyit olvasztunk ki, amennyire aznap igény lehet. Uzsonnaidőben is kínálhatók a hideg és a meleg szendvicsek variációi.

Elképzelhető, hogy egy ilyen kis kávézóba, ha bevezettünk egy egyszerű ételválasztékot szívesen térnek majd be vacsorázni olyanok, akik korábban még nem jártak nálunk az esti órákban. A vacsorát a déli választékra tudjuk alapozni: saláták, roston sült ételek, annyi különbséggel, hogy nem a gyors napközbeni étkezés igényét, hanem a nyugodt vacsora igényét elégítjük ki. Egy példa: A pácolt sült hús mellé roston sült gyümölcsöket kínálunk köretnek, némi eper öntettel (amit egyébként a fagylaltkelyhek készítésekor használunk). Ezeknek az ételeknek csak a képzelőerő hiánya szab határt

A rostsütővel persze csak könnyebb ételek készíthetők. Az előkészített élelmiszerek ára magasabb, de gondoljunk arra, hogy teret spórolunk, hiszen nincs szükségünk előkészítő helységekre. A szendvicskultúra terjedésével ugyancsak sokféle variációt kínálhatunk. Azonban az ételekből nem kell varázslatot csinálni, mert a kávéházban az elsődleges a találkozás, a másodlagos a találkozók kiszolgálása kávéval, itallal, étellel.

Személyes tapasztalatom, hogy kis üzletek esetén az ételforgalom erősítésével a kávéházak forgalmi mutatói kiegyenlíthetők.

Kávéházi akadémia

Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
3.1 Kávé és mezőgazdaság

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

7.1. Az espresso mint zöldkávé

Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

H i r d e t é s