Olasz kávéiskola

Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt (gondoljunk csak a Római Birodalomra ). Ez a civilizáló erő hatott akkor is, mikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát.


A kultúrkör

A mediterrán éghajlat kávéja alapvetően sűrű, erős és rövid. Délen az ember megpróbál aktív maradni - a tűző nap, a 40°C, a lassan mozgó városi levegő ellenére. Az itteni kávé ébreszt és ébren tart. De igaz ez a török kávéra is. Mitől különleges mégis az olasz kávéiskola? Attól, hogy az olaszok a professzionális kávégépek kialakításában, fejlesztésében és a kávéital-sztenderdek kialakításában meghatározó szerepet játszottak.

A kávézás élménye

Két szóban összefoglalva: a terasz jelenség. A Földközi-tenger partvidékén az utca nem csak közlekedésre való, hanem találkozóhely (fórum ) és "nyárilak", az otthon sajátos meghosszabbítása egyben. A nyári hónapok forróságában egész családok valósággal kiköltöznek az utcára. Kapualj, járdasziget, kávézók és éttermek teraszai, lépcsők, sikátorok és lezárt utcák összefüggő, organikus egységet alkotva kelnek életre délutánonként, esténként.

A kávéital-készítés technológiája

A krémkávé készítés igazi olasz-módszer. Nem főzi és nem is egyszerűen lúgozza az őrleményt, de nyomás segítségével valósággal kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat. Ez a technológia csak itt, az olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg. De miért ez a kávékészítési mód terjedt el az egész világon? Mert rendkívül gyakorlatias és használható volt. A gépekkel gyorsan lehet lefőzni akár 2-300 adag kávét is, de a kávéital mennyisége, minősége standard egy-két adag készítésekor is - minden vendégnek ugyanazt! A gépek hosszú élettartamúak: sok 30 - 40 éves gép ma is dolgozik. Összefoglalva: a mediterrán "dolce vita" és a nyugat-európai minőség-központú iparosodás együttese.

A kávéital érzékszervi jellemzői

Az eszpresszó krémkávé a legösszetettebb kávéital. Szerkezetében egyszerre oldat (hisz a kávéitalba a főzővíz sok szín-, íz-, és hatóanyagot old), emulzió (hisz a nyomással kinyert olajtartalom "láthatatlanul" keveredik a vizes részekkel ) és hab (hisz a kávé tetején összegyűlő krém tulajdonképpen hab szerkezetű). Állagában éppen ezért egyszerre szűrt, de nem áttetsző, olajosan sűrű, de nem zaccos. A krém által visszatartott és fókuszált illatok pedig rendkívül aromagazdaggá teszik az italt. A kivonás relatíve alacsony hőmérséklete (90°C) miatt azonnal fogyasztható.

Kávéházi akadémia

Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
3.1 Kávé és mezőgazdaság

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

7.1. Az espresso mint zöldkávé

Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

H i r d e t é s