café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.
A tej alapvetően háromféle formában kerülhet a kávédba
#1 Gőzölt tej
Az első az, amikor a kávédat forró (gőzölt) tejjel öntöd fel. Most tekintsünk el attól az esettől, amikor a tej mindenféle előkészítés nélkül csak úgy a csészédben landol. A gőzölés során egyébként a tej édesebbé válik, mert magas hőmérsékleten jobban kioldódik belőle a tejcukor. Nagyon figyelj arra, hogy ne haladja meg a 65-70 °C-ot!
#2 Tejhab
Itt már aprócska légbuborékokat is találhatsz a tejben, és az állaga is jóval sűrűbb, krémesebb. Ha tudni szeretnéd, hogyan készül a tökéletes tejhab, olvasd el az erről szóló cikket.
#3 Tejkrém
Kevésbé habos, jóval vékonyabb réteg, melynek segítségével látványos minták, motívumok kerülhetnek kávéitalod tetejére (latte art). Miután elkezdted a habosítást, egy kis idő elteltével dugd vissza a pálcát a tej felszíne alá, hogy egy kisebb örvény keletkezzen, a buborékok pedig eltűnjenek. A végeredmény egy sűrű, de homogén állagú folyékony krém.
Hideget vagy meleget?
Ha biztosra akarsz menni, mindig hideg (hűtőszekrényben tárolt) tejet használj! Így megkönnyíted a saját dolgod, hiszen több időd marad az elkészítésre.
Tényleg a zsírtartalom számít?
Lehet, hogy meglepődsz majd rajta, de ha tejhabról van szó, a zsírtartalom nem sokat nyom a latba, csupán a végső íz jellegét határozza meg (a zsírosabb tej általában valamivel teltebb ízt ad). Ami az állag szempontjából igazán fontos, az a tej fehérjetartalma, mely a tökéletes végeredmény érdekében minimum 3% kell, hogy legyen.
Ha a tehén boldog, finomabb a kávé?
Akárcsak a tojásnál vagy a húsnál, az állattartás mikéntje itt is meghatározó tényező. Természetesen az sem mindegy, mivel táplálkozik a tehén, és milyen a takarmány minősége. Ha igazán finom tejet szeretnél inni, válaszd a háztáji, kisebb gazdaságokból származó termékeket.
Laktózmentes is jöhet?
Kókusztej, rizstej, zab- és mandulatej. Számos laktózmentes verzió található meg a boltok polcain és mindenki maga dönti el, melyik ízlik neki a legjobban. Habosításra viszont kizárólag a szójatej alkalmas, ugyanis ez tartalmaz egyedül megfelelő mennyiségű fehérjét.
Forrás: https://kaveslaci.hu/
Szabó (Kávés) László
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!
2020.01.13.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.