Tejet a kávéba. Na de milyet?

-
2020.02.08.

Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.


A tej alapvetően háromféle formában kerülhet a kávédba

#1 Gőzölt tej

Az első az, amikor a kávédat forró (gőzölt) tejjel öntöd fel. Most tekintsünk el attól az esettől, amikor a tej mindenféle előkészítés nélkül csak úgy a csészédben landol. A gőzölés során egyébként a tej édesebbé válik, mert magas hőmérsékleten jobban kioldódik belőle a tejcukor. Nagyon figyelj arra, hogy ne haladja meg a 65-70 °C-ot!

#2 Tejhab

Itt már aprócska légbuborékokat is találhatsz a tejben, és az állaga is jóval sűrűbb, krémesebb. Ha tudni szeretnéd, hogyan készül a tökéletes tejhab, olvasd el az erről szóló cikket.

#3 Tejkrém

Kevésbé habos, jóval vékonyabb réteg, melynek segítségével látványos minták, motívumok kerülhetnek kávéitalod tetejére (latte art). Miután elkezdted a habosítást, egy kis idő elteltével dugd vissza a pálcát a tej felszíne alá, hogy egy kisebb örvény keletkezzen, a buborékok pedig eltűnjenek. A végeredmény egy sűrű, de homogén állagú folyékony krém.

Hideget vagy meleget?

Ha biztosra akarsz menni, mindig hideg (hűtőszekrényben tárolt) tejet használj! Így megkönnyíted a saját dolgod, hiszen több időd marad az elkészítésre.

Tényleg a zsírtartalom számít?

Lehet, hogy meglepődsz majd rajta, de ha tejhabról van szó, a zsírtartalom nem sokat nyom a latba, csupán a végső íz jellegét határozza meg (a zsírosabb tej általában valamivel teltebb ízt ad). Ami az állag szempontjából igazán fontos, az a tej fehérjetartalma, mely a tökéletes végeredmény érdekében minimum 3% kell, hogy legyen.

Ha a tehén boldog, finomabb a kávé?

Akárcsak a tojásnál vagy a húsnál, az állattartás mikéntje itt is meghatározó tényező. Természetesen az sem mindegy, mivel táplálkozik a tehén, és milyen a takarmány minősége. Ha igazán finom tejet szeretnél inni, válaszd a háztáji, kisebb gazdaságokból származó termékeket.

Laktózmentes is jöhet?

Kókusztej, rizstej, zab- és mandulatej. Számos laktózmentes verzió található meg a boltok polcain és mindenki maga dönti el, melyik ízlik neki a legjobban. Habosításra viszont kizárólag a szójatej alkalmas, ugyanis ez tartalmaz egyedül megfelelő mennyiségű fehérjét.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

Tetszett a(z) Tejet a kávéba. Na de milyet? akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tejet a kávéba. Na de milyet? akadémia cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak akadémia cikkek

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

2023.03.22.

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

2020.03.20.

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

2020.01.13.

"narrow"
Gear.svg