Kávéházi hírek

A Macaron Napot (Macaron Day, Jour du Macaron) Párizsban és New Yorkban, több, mint 10 éve ünneplik, 2012 óta pedig Magyarországon is csatlakoztunk a különleges, színes francia édesség ünnepéhez.
2018.03.20. 15:00 - 2018.03.20. 19:00
Most hétvégén zajlik Magyarország legismertebb kávés eseménye. Te ott leszel?
2018.03.03. 11:00 - 2018.03.04. 19:00
A Lónyai utca újabb kincset rejtett magában. Ha sokat jártok arra, akkor feltűnhetett, hogy a Cé hajszalon átalakult, vagyis kibővült egy Filteryvel.

Mi ez és miért különleges? Olvass tovább és megtudhatod.
2018.02.16.
Június 22-24 között zajlottak az idei kávés világbajnokságok Hollandiában, Maastrichtban. Itt a Cup Tasting, Latte Art, Coffee in Good Spirits, Cezve/Ibrik, World Brewers Cup eseményeit követhettük. Minden versenyszámban volt magyar induló is, akiknek szurkolhattunk.
2011.07.06.
Idén Kolumbiában, Bogotában rendezték megy a Barista VB-t, ahol 53 résztvevő mérhette össze tudását.
2011.06.06.
A legjobb éttermek és borászatok, a legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Budai Gourmet látogatóit június 3-4-5-én a Millenáris Parkban.
2011.05.27.
Barista
 • I. Tóth Sándor
 • II. Török Ádám
 • III. Váradi Tibor
 • IV. Szőnyi Éva
 • V. Gál Miklós
 • VI. Gudmon János
 • 2011.04.15.
  Új kávéra vált a hazánkban 37 egységet üzemeltető McCafé és az ország legnagyobb étteremlánca, a McDonald’s. Az újonnan bevezetett kávé a fenntarthatóság jegyében készült és Rainforest Alliance minősítéssel rendelkezik. A frissen őrölt, olaszos pörkölésű, 100 százalékban Arabica kávéból naponta 16.700 csészével adnak el az aranyívek alatt.
  2011.03.06.
  Nagyszabású eseményen ismerkedhetnek meg az italok világával azok, akik szakmabeliként vagy akár vendégként, fogyasztóként többet szeretnének tudni a kávé- és bárkultúra fortélyairól.
  2011.01.20.
  Januártól a 8 Gramm kávézó egy különleges eseményre hívja fel a vendégei, baristák és kávészeretők figyelmét, melynek neve GRAMM PRIX! Egy havonta megrendezésre kerülő nyílt latte art versenyre szeretnék meghívni az érdeklődőket, ahol a versenyzőknek egy minden hónapban előre meghatározott motívum töltésére kell felkészülni. A formára öntött cappuccinokat egy három tagú zsűri értékeli, akiket a nézők közül sorsolnak ki, így az italok mindennapi fogyasztói értékelhetik az elkészült mesterműveket.
  2011.01.19.
  Év végéig még 2 új, - egy budapesti és egy budaörsi - taggal bővül a McCafé kávézólánca. A kávézópiac legerősebb hazai szereplője idén összesen 4 kávézót nyit, az új McCafékkal 2010 végére 37-re növeli egységeinek számát. Az éves beruházások összértéke közel 100 millió forint.
  2010.12.19.
  Tavaly közel ötven cég állított ki az első Csodálatos Kávé Kiállításon, amelyet a kávépiac számára az első önálló szakkiállításként szervezett meg a Magyar Kávétársaság.
  A kezdeményezés sikere már tavaly érezhető volt: a rendezvény dicséretet kapott a szakmai kereskedői körökben, s a szervezők számára is kedvező tapasztalatokat hozott.
  2010.12.12.
  Otthon a könnyen elkészíthető eszpresszó a sláger, a vendéglátóhelyeken azonban a kávékülönlegességek a legnépszerűbbek - derült ki a McCafé online felméréséből, melyet a Kávé Világnapja alkalmából készített. A megkérdezettek több mint harmada a kimozdulós kávézás rajongója, ők átlagosan 200-350 forintot költenek egy feketére. Döntéseikben "felnőttek": nem az ár, hanem az ízvilág és a minőség alapján választanak, már az élményt keresik a kávéban, és nem annak serkentő hatását. Ráadásul sokan közülük felelősen gondolkoznak, és nyitottak a fenntartható kávéra.
  2010.10.05.
  Újra nyit a Hadik! – olvashattuk már sokszor a szalagcímet, de most bármilyen hihetetlen is, tényleg megnyílik a legendás kávéház. A pesti Centrál és a New York után Budán is egy történelmi nagy kávéház tárta ki kapuit: a Hadik.
  2010.09.15.
  Nagy sikerrel indult tavaly áprilisban a Csodálatos Kávé kiállítás. A kávépiaci találkozó, ahol az üzletemberek, a kávé szakemberei, versenyzői és fogyasztói először érezhették, a kávépiac különleges "aromáját" egy légtérben, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont D pavilonjában.
  2010.09.09.
  Ha szereti a kávét, de a sima mokka vagy hosszú kávé már kicsit unalmas, akkor az estét feltétlenül nálunk kezdje! A Vendéglátóipari Múzeumban olyan különleges kávékat kóstolhat és készíthet profi baristák segítségével, amelyektől garantáltan éberen tölti a Múzeumok Éjszakáját!
  2010.06.15.
  Molnár Attila harmadszor nyerte meg az áprilisi Csodálatos Kávé kiállításon lezajlott országos barista bajnokságot. A kísérletező kedvű kávémester ezúttal is meglepte a zsűrit, s a londoni világversenyre szintén meglepetést tartogat…
  2010.06.10.
  Az első önálló magyar kávés szakkiállítás, a Csodálatos Kávé adott helyet a hatodik alkalommal megrendezett Magyar Barista versenyeknek. A bajnokság egyben hivatalos kvalifikáció a londoni világbajnokságra, így a nyertes már készülhet is a megmérettetésre; míg a kávésok a következő évre készülnek.
  2010.05.06.
  Pénteken nyílik meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban A fekete leves – a kávéfőzés története címmel rendezett időszakos kiállítás.
  2010.04.20.

  Az 1973-ban megalakult KISS együttes nemrégiben úgy döntött, hogy ideje megosztani (egyik) imádatuk tárgyát a világgal is, és kávézót nyitnának.
  2010.04.02.
  A héten rendezik meg a Torkos Főutca nevezetű eseményt annak örömére, hogy lassan a végére ér a felújítás a Kálvin tér környékén.
  2010.03.25.
  Szeretne Ön többet tudni az espresso kávéról, és annak készítéséről?
  A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét szakavatott kávékészítők tartanak bemutatót és előadást a BGF-KVIFK Alma Mater tanéttermében. Az időpont április 9-10 pénteki és szombati napok.
  2010.02.08.
  Kávékészítés? Sörcsapolás? Koktélkeverés? Felszolgálás? Itallap összeállítása? Hatósági szabályok? Új trendek? Az értékesítés művészete? Fogyasztók, vendéglátók és kereskedők – hol a közös érdek?
  2010.01.04.
  2010 júniusától vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására. Tanulóink – diplomás szakoktatók és gyakorlott trénerek segítségével – két teremben, három kávés munkaterületen dolgozzák fel a tananyagot.
  2009.11.27.
  "Egy csésze kávé mellett kezdődnek vagy erősödnek meg emberi kapcsolatok. Ez az okunk, hogy társaimmal mindennap folytassuk a kávé kultúrájának fejlesztését, javítását és szépségének megismertetését." Markus J.M. Bihler (tulajdonos)
  2009.11.02.
  A Costa Barista versenyt 2006 óta rendezik meg és minden évben más-más ország ad helyet neki. Az Országos bajnokság után az Európai döntőt, kis hazánk celebrálta. A külföldi versenyzők visszajelzései alapján megnyugodhatnak a szervezők, mind az ellátás mind a lebonyolítás tekintetében.
  2009.09.01.
  Mit szólna egy interjúhoz a kávé mellé? Számos júniusban nyíló cseh kávéház akar új színt vinni a szokásos kávéházi szolgáltatásokba: az italukat kortyolgató vendégek helyben építgethetik az internetes közösségi oldalakon kialakított profiljukat, sőt ezentúl csevejbe is elegyedhetnek az általuk olvasott napilapnak a szomszédban dolgozó újságírójával is -- olvasható az MTI összeállításában.
  2009.06.25.
  Írásunk főszereplője a laoszi kávé és Bertrand Sallée- 53 éves francia kávékutató. 30 éve járja a világ kávéültetvényeit, agrártanácsadóként. Most Laoszban él feleségével, ahol csatlakoztak egy francia állami segélyprogramhoz, ami a laoszi kávé megmentésére hivatott.
  2009.06.23.
  Az "Espresso kávé művészete és tudománya" -címmel tartott előadást Ricardo Illy, az Illy Gruppo vezetője.
  2009 -A kreativitás és innováció Európai éve. A tapasztalt szakember így leginkább a tudományra és az ehhez kapcsolódó kreatív, innovatív gondolkodásmódra helyezte a hangsúlyt.
  2009.06.12.
  Miközben a Starbucks kávézólánc jelentős forgalom csökkenést és veszteséget könyvelhet el az év első felében, a McDonald’s sikeresen pozicíonálja magát újra a McCafé, "shop in shop" koncepciója által.
  2009.06.12.
  Az "Olasz Fesztivál" keretében hazánkban tart előadást Dr. Riccardo Illy "Az eszpresszókávé művészete és tudománya" címmel. Az előadás a részvételen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
  2009.05.12.
  A kávézók, kávéházak mindig is központi helyet töltöttek be a társadalom életében. Egy jó kávézó, találkozópontként igazi "harmadik helyként" funkcionál.
  Külföldön megszokott, hogy a kávézók felsorakoznak általuk fontosnak tartott ügyek mellé, felhívják ezek támogatására vendégeiket.
  2009.03.30.
  A tavalyi év második felétől, robbanásszerűen végigsöprő gazdasági válság, természetesen hatott a franchise-vállalkozások működésére is. Számos hálózat nem, vagy csak nagy erőfeszítések mellett teljesítette az idei tervet. Több hálózat felfüggesztette bővítési szándékát és sajnos akad olyan is akítől búcsúznunk kell..
  2009.03.19.
  A vendéglátásban úgy mint egy normál háztartásban a víztisztaság és a vízkeménység, régóta központi probléma:
  Az italokhoz felszolgált jég 100%-ban víz.
  A kávé 99%-ban víz. Az italok alapanyaga 83%-ban víz.
  A levesek és szószok több mint 80%-ban tartalmaznak vizet.
  És hiába az alapanyagok, adalékanyagok kiváló minősége, ha a legfőbb hozzávaló, a víz, klór szagú és klóros ízű keményvíz.

  Ezzel pedig rontja a belőle készített italok, ételek ízét, illatát, veszélyezteti gépei élettartamát.
  2009.03.19.
  Századik kiadásához érkezett a gasztronómia Bibliája, a Michelin Guide. A híres-hírhedt csillagok felemelnek vagy elejtenek éttermeket és szakácsokat, a legigényesebbek túl sem élik a Michelin-csillag esetleges elvesztését. Magyar séfet egyelőre nem fenyeget ilyen veszély.
  2009.03.19.
  Domán Rajmund, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) negyedéves formatervező hallgatója tavaly egy nagy nemzetközi cég közép-európai egyetemisták, főiskolások számára megrendezett versenyéről térhetett haza győztesen.
  2009.03.17.
  Az esetek többségében a "Kávé és Egészség" összefüggéseiben érzek bizonytalanságot. Nem hiszem, valaha kiderül-e, hogy méreg vagy kincs a reggeli fekete, de természetesen más megkérdőjelezhető vagy teljes őrületekkel is találkozunk. Kicsit szemezgettünk nektek.
  2009.03.11.
  Az angliai székhelyű, de olaszok által alapított lánc megnyitotta első magyarországi üzletét Budapesten. A lánc első üzletét Sergio és Bruno Costa alapította 1971-ben a londoni Newport Streeten és megalkotta a cég azóta is sikeres Mocha Italia keverékét. A lánc sokak szerint a leginkább autentikus olasz kávéválasztékot kínálja a kávézóláncok között. A magyarországi üzletekben a kávéminőségért Molnár Attila barista bajnok a felelős, a tervek szerint évente két-három új üzlettel bővül a hazai hálózat.
  2009.02.10.
  A TV Paprika által készített nagysikerű kávés minisorozat újra látható. A Magyarországon forgatott három részes sorozat bemutatja, honnan származik sokak kedvenc italának alapanyaga, mi az előállítás, tárolás helyes technikája.
  2009.02.05.
  Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.
  2009.02.03.
  A pénzügyi -gazdasági válság elérte a borravalós szakmákat is.
  Az angolszász országok kávézóláncainak üzleteiben, ahol a baristák közvetlenül szolgálják ki vendégeiket, megszokott, hogy akár 15-20% "jatt"-ot is adnak a vásárlók.
  2009.01.28.
  Magyarországról is egyre többen keresik fel a jelentős európai vagy tengerentúli szakvásárokat, ahol nemcsak a kapcsolatok építésére, hanem kedvező árak és együttműködési konstrukciók kialakítására is lehetőség nyílik a szektoron belül. Ezúttal a jövő évi legnagyobb európai vendéglátóipari vásárokat gyűjtöttük össze.
  2009.01.15.
  Kávé, irodalom, zene, hitélet egy fedél alatt - ez a piarista rend Duna-parti épületében kialakított Pilinszky kávéház alapötlete. A nem mindennapi vállalkozás egy hosszú idő óta lakat alatt álló szórakozóhely hatalmas belmagasságú, klasszikus terében indult útjára májusban.
  2008.12.18.
  Aki szeretne bekapcsolódni, egy kedves kávés sorozatba, januárban még megteheti.
  Az "Otthonod a Kávéház" című mini sorozat a Világháború előtti magyarországi kávés vendéglátás történetét ismerteti.
  A forgatókönyvíró, Saly Noémi, ez már önmagában is garancia, hogy nem csak jól fogunk szórakozni, de hiteles információkhoz juthatunk. A műsor a Duna II. Autonomia csatornán látható.
  2008.12.02.
  Kávé -kiállításra invitált minket a McCafé koordinátora, Paszicsnyek Emőke, hogy együtt ünnepeljük a 25. McCafé üzlet megnyitását.
  Mire az esemény megrendezésre került, addigra még két üzletet sikerült átadni.
  Tehát túl a huszonötön, tiszavirágéletű kiállítással ünnepeltünk.
  2008.11.27.
  Index
  November negyedike nem csak arról lesz emlékezetes, hogy ezen a napon tartották a 2008-as amerikai elnökválasztást, valamint, hogy a jelenlegi first ladynek, Laura Bushnak ezen a napon van a születésnapja. Hanem arról is, hogy ez volt az a nap, amikor egész Amerika együtt kávézott. A Starbucks kávéházlánc ugyanis minden szavazónak ingyen kávét ígér legújabb reklámfilmjében.
  2008.11.06.
  2008. elejétől a McDonald’s Douwe Egberts UTZ minősítésű kávét kínál hazai McCafé kávézóiban és éttermeiben egyaránt. Döntésével egyedülálló módon képviseli hazánkban a fenntartható fejlődés és a fair trade kereskedelem korszerű eszméjét.
  2008.11.05.
  "Triangle Below Canal Street", vagyis TriBeCa - Manhattan bohémnegyede után ezt a nevet viseli Belgrád egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó-étterme. A történelmi vereségekkel birkózó Szerbiának ma épp arra van szüksége, amire egykor a SoHo melletti elhagyatott barnaövezetnek - a TriBeCa csupán néhány év alatt vált New York legdrágább és legkeresettebb negyedévé.
  2008.10.29.
  Eltávolodva Siófok kávéházi központjától - ahol ma is a pár éve útjára indított Marcipán kávézó diktálja a tempót -, nem könnyű meghitt beülős helyet találni. A nyári idény után minden híreszteléssel ellentétben itt sem csak ördögszekereket görget a szél, de persze nem is dübörög a placc.
  2008.09.26.
  Érdemes néha a távolról jött ember szimatára hagyatkozni. Szórakozóhelyek, kávézók, éttermek tekintetében a hazánkban élő külföldiek internetes adatbázisai egész jó kiindulópontot jelentenek.
  2008.09.23.
  A Coffee Inn olyan hely, amelyre az ember véletlenül bukkan, vagy ahová azért megy, mert ajánlották neki. Az Apor Péter utca, ahol a miniatűr kávézó található, szűk, rövid sikátorra emlékeztet, hangulatát tekintve lehetne bármely nagyobb európai történelmi város várnegyedében.
  2008.09.03.
  A Borbély utca és a Katona József utca sarkán található kis park a Figaro kávézó nyáriasított felségterülete. A kert alig pár száz méterre fekszik a Nyugati téri forgatagtól, mégis, ahogy helyet foglalunk a szökőkút mellett, lecsendesedik minden.
  2008.09.03.
  Két évtizede még csak Nyugatról ismertük, ma már bővelkedünk a dobozos termékekben. A zacskós tejek alkonyát annak idején bájos kis reklámfilm is köszöntötte, ám akkor még nem sejthettük: a dobozolás nem áll meg a hűtőszekrénynél.
  2008.08.11.
  A lepusztultan is talányos tatai angolkertben, a Cseke-tó felé tartva bukkanunk a felújított, vakító fehér épületre. A homlokzati molinó szerint: "Pálma rendezvényház".
  2008.07.21.
  Az elmúlt hetekben fájdalmas hangvételű levelet kaptak az esztergomi Központi Kávéház e-mail hírlevelének előfizetői: "A Sötét Erő bezárt minden ajtót és ablakot, kirekesztve mindazt, mi szép és jó, köztük Benneteket" - szól a nekrológ.
  2008.07.09.
  ÓRIÁSI AKCIÓ, SZENZÁCIÓ!
  Ha a Fesztivál ideje alatt regisztrálsz a Barista Hivatal sátrában, 20% kedvezményt biztosítunk a 2008-as évi oktatásaink árából!
  2008.07.02.
  Újpest-központtól nem messze található a panelrengetegbe egyáltalán nem illő épület, melynek alsó szintje a klasszikus Horváth cukrászdát, emelete pedig a Sugar designcukrászatot rejti.
  2008.07.02.
  A Café Sempre, egy ugrásnyira a Boráros tértől, mindig nyitva áll vendégei előtt. Kivéve vasárnap. A dolgos hétköznapokon viszont már fél 7-től látogatható, ami érthető is, hiszen így a környező multikba igyekvőket be tudja csalni a napindító feketére.
  2008.06.27.
  Kihirdették a 2008-as év Barista Világbajnokát!
  A verseny nagyon szoros volt, de az eredmények végül a következőképpen zárultak...
  2008.06.22.
  Alig néhány hónapja nyílt meg a Marvelosa Kávézó a budai rakparton, s máris belopta magát a köztudatba - különösen a nőkébe. Nem véletlen, hiszen a térben Amélie csodálatos élete és az Elle Dekor-Praktika magazinok világa egyszerre elevenedik meg: ez az enteriőrvonal igen ravasz, hiszen a dizájn feszes, mégis lezserséget, otthonosságot, megéltséget sugall.
  2008.06.19.
  KÁVÉ ÉS KOKTÉLFESZTIVÁL Barista verseny
  2008.06.16.
  A jó kávé - a mind több kávézóban olvasható mondás szerint - pokolfekete, halálerős és szerelemédes.
  2008.06.10.
  Megtartották első sajtótájékoztatójukat a KÁVÉ ÉS KOKTÉLFESZTIVÁL szervezői. A Vörösmarty téréren található Caffé de Paris kávéházban a hazai és nemzetközi sajtó több mint hetven képviselője előtt a szervezők ismertették a 2008. július 3-6-közt, Budapesten a Millenáris Parkban megrendezésre kerülő Első Magyar Kávé És Koktélfesztivál célját, szellemiségét és programjait.
  2008.06.06.
  Hosszú hónapok teltek el Szegeden a Bécsi kávéház bezárása óta. A kávéházi kultúra rajongói klasszikus értelemben vett kávéházat nemigen találnak azóta, ám bőven akadnak felfedezésre váró kísérletek.
  2008.06.04.
  Új rövid sororzat indult a kávé szerelmeseinek a TV Paprikán. A három részes sorozatban szakemberek által ismerkedhetünk meg a kávé titkaival.
  A sorozat epizódjairól bővebben a www.port.hu weboldalon található információ.
  A sorozat következő része június 4.-én (szerdán) 16:00 órai kezdettel lesz látható.
  2008.05.30.
  Nem éppen frekventált hely egy kávézó számára - családias, baráti néptelenség jellemzi délután ötkor. Csak egy asztalnál ülnek, scrabble-t játszanak, a háttérben snooker megy az Eurosporton. Pedig tele is lehetne, hiszen a kis terasz fölé platánfák hajolnak, ezen a héten akciósak a jobbnál jobb borok, és kedvezőek az árak.
  2008.05.29.
  Az esztergomi Kis-Duna-part kitűnő helyszín a korzózásra. Ezt a műfajt igazi szakértelemmel utoljára nagyszüleink, dédszüleink művelték. Akkor a daliás ifjak - a kor követelményeinek megfelelően - karddal a baljukon, menyasszonyukkal a jobbjukon vonultak könnyedén az erre kijelölt helyeken, többek közt a kávéházi teraszokon lebzselők kíváncsiságát kielégítendő.
  2008.05.21.
  A Vendéglátás és a CAFÉ&Bar vendéglátóipari szaklapok kiadója június 2-án nagyszabású konferenciát és workshopot szervez séfek, szakácsok, étteremvezetők számára. A budai Ramada Plaza hotelben tartandó egész napos rendezvényen szó lesz hatósági szabályozásról, új technológiákról, alapanyagokról, éttermi és szállodai vendéglátásról, Michelin – csillagokról.
  2008.05.14.
  Törékeny még a tavasz, ám lassan megtelnek a teraszok, és a polgárok könnyű szerkezetű székeken múlatják az időt. A kitelepülésre alkalmas első tavaszi hétvége Vác másfél éve felújított barokk főterén ért bennünket, egy igen ígéretes kávézó - pontosabban csokizó - teraszán.
  2008.05.14.
  November 13 – 15.-e között rendezik meg a kávés szakma egyik neves találkozóját, az Espresso expot. A kiállításra látogatók megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal, fejlesztésekkel a kávés iparág minden szegmenségben a termelőktől a gép gyártókig. A szakkiállítást 2 évente rendezik meg a folyamatosan növekvő érdeklődés mellett. Az esemény támogatója a Triesti Kávészövetség, a Triesti Iparkamara és az SCAE.
  2008.05.08.
  A kiskörúti kávézó - nevét megtartva - néhány éven belül már a harmadik arculattal jelentkezik. Korábban volt cukrászdába hajló kávézó és presszó-kávézó is, ezúttal pedig elegáns báros hangulattal igyekszik megnyerni a vendégeket.
  2008.05.06.
  You will like iF, if you come in. Ez a Ráday utcai iF kávézó angol nyelvű szlogenje, amely magyarul annyit tesz, hogy akkor, és csak akkor fogod szeretni az iF kávézót, ha bejössz.
  2008.05.06.