2010.06.10.

A bajnok itala

Molnár Attila harmadszor nyerte meg az áprilisi Csodálatos Kávé kiállításon lezajlott országos barista bajnokságot. A kísérletező kedvű kávémester ezúttal is meglepte a zsűrit, s a londoni világversenyre szintén meglepetést tartogat…


– A kávéddal és a szervírozással is sikerült meghökkentened a zsűrit, Mr. Sherwood kedvesen pimaszságnak nevezte a letehetetlen poharat. Azoknak, akik nem látták a bemutatót, meséld el, hogy is volt ez a szervírozás.

– Az volt az elméletem, hogy úgy prezentálom az italt, mintha egy virágot vagy egy kis ajándékot nyújtanék át. A poharat nem lehetett letenni, az volt a célom, hogy tessék illatolni, kóstolni, megint illatolni, kóstolni és gyorsan mind meginni. Ezt a szénsavas almalé miatt találtam ki, mert hamar elszáll ez a fenséges hatás.

– Milyen kávét használtál, és miért éppen azt választottad? Mindehhez honnan jött az ötlet, hogy almapürét keverj?

– Kenyai kávét, egészen pontosan singel origin Kangocho Gikanda, medium roast a típusa.
Ennek a kávénak nagyon gyümölcsösek a jegyei, érezni cseresznyét, áfonyát, és az illata mintha vadalmahéj volna. Innen jött az alma ötlete, az illat alapján döntöttem el, hogy ehhez friss almalé kell.

– Ugyanezzel az itallal indulsz Londonban is, vagy változtatsz a koncepción és a tálaláson?

– Az ital alapja ez lesz, de a koncepció változik, erről még nem beszélhetek, a verseny előtt csak annyit mondhatok, hogy alapjaiban fogom újraértelmezni a kávéfogyasztást. Remélem…

– Egy hónap van még a világbajnokságig. Hogyan telik ez az időszak felkészülés szempontjából, lesz-e újabb külföldi meeting, vagy itthon gyakorolsz?

– Még egy dániai út van hátra, és aztán megint bezárkózom a kis laboratóriumomba kísérletezni.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett Londonban?

– Ha sikerülne az álmomat valóra váltanom, azzal maximálisan elégedett lennék... hogy mi az, elmondom, ha valóra vált.

A győztes kávéital

Friss, enyhés szénsavas, igazi nyári ital. Az alapja nagyon gyümölcsös kenyai kávé, amely vadalma-jegyekkel is bír. A gránátalmalé kellemesen fanyar, kesernyés ízt ad a kávénak. Az édes ízhatást pedig a tűzpiros, redchief alma frissen préselt levével érjük el, amit egy kis szénsavval felpezsdítünk.

Hozzávalók: eszpresszó (singel origin Kangocho Gikanda kávé), friss redchief almalé, friss gránátalmalé

Elkészítés: Törjük össze a gránátalmát, préseljük ki a levét. Szűrjük le, és préseljük ki a maradék levet is, majd hagyjuk egy jégen fekvő fémedényben, hogy lehűljön. Hűtsük le az eszpresszót az előbbi technikával egy másik edénybe. Öntsük a gránátalmalevet az eszpresszóhoz. Keverjük el alaposan, hogy lehűljön. Szűrjük egy behűtött edénybe. A frissen préselt piros alma levét szűrjük le, majd öntsük szifonba. A kávé-gránátalma keveréket töltsük a pohárba, majd spricceljük fel az almalével.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság májusi számában található

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  A bajnok itala hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  A bajnok itala hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s