2019.12.03.

A nagy láncok 3,4 százalékot nőttek az európai kávézópiacon

Több mint két tucat európai nemzet kiskereskedelmi kávézópiacát vizsgálva, összesen 37.598 kávézót üzemeltetnek a nagy láncok, mely 3,4 százalékos növekedést jelent az elmúlt 12 hónapban, – áll az Allegra világkávé-portáljának a 2020-as európai kávépiacról szóló jelentésében.


Noha továbbra is növekedés tapasztalható a kávézópiacon, - figyelembe véve néhány politikai és gazdasági kihívást Európa szerte, - a 3,4 százalékos növekedési ráta jelentősen elmarad a 2017-es 6,4 százaléktól és az előző évi 6,0 százaléktól, amit az Allegra mért az elmúlt két korábbi évben.

Az Allegra becslése szerint az európai "brandingelt" kávézópiac 2025-ig eléri a 45.000 üzlethelyiséget, aminek ötéves összetett éves növekedési üteme 3,9 százalék.

Összehasonlításképpen, a becslések szerint az Egyesült Államok piacán jelenleg mintegy 37.274 olyan kávézó működik, amelyik valamelyik kávézólánchoz tartozik, miután éves növekedési ütemük 3,3 százalék volt.

A 2020-as Európa jelentéshez az Allegra világkávé-portálja több mint 300 konzultációt és online felmérést folytatott az iparág vezetőivel, és több mint 7500 online felmérést készített a fogyasztókkal négy kulcsfontosságú piacon: Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Írországban.

Mint ahogyan a World Coffee Portal az Egyesült Államok kávézó piacáról szóló közelmúltbeli jelentése is megállapította, a nagy nemzetközi kávézóláncok továbbra is vezetik a piac növekedését, holott többen úgy gondolták, hogy a piacot a kisebb, független, specialty kávézók fogják előbbre mozdítani, akik olyan mutatókkal képesek magukat megkülönböztetni a multinacionális vállalatoktól, mint a minőség és a fenntarthatóság.

Az Allegra szerint a kontinens 20 legnagyobb kávélánca mára a teljes kávézópiac 45 százalékát lefedi, élükön olyan nevekkel, mint a Costa Coffee, a Starbucks, a McCafé, a Paul, az Illy Caffè és a Segafredo Zanetti, melyek legalább 15 piacon jelen vannak.

Három lánc önmagában (a Starbucks, a McDonald's McCafé és a Coca-Cola tulajdonában lévő Costa Coffee) felelős az új 2019-es üzletnyitások közel egyharmadáért, és ez a három márka jelenleg az egész európai kávézó szegmens közel negyedét alkotja.

A növekedés üteme Európa számos legnagyobb kávézópiacán lelassult az előző évhez képest: Németország növekedése 2,5 százalékra esett vissza, a francia növekedés több mint felével 3,2 százalékra, az Egyesült Királyság pedig a 2018. évi 8,7 százalékról mindössze 0,9 százalékra mérséklődött.

A kávézók Törökországban szenvedték el a legnagyobb veszteséget (-2,9 százalék), míg az üzletek száma kis mértékben csökkent Magyarországon, Belgiumban és Svédországban. A leggyorsabban növekvő európai kávézópiacok inkább Kelet-Európába koncentrálódtak, Romániában a növekedés 28,3 százalék volt, míg Kazahsztánban 26,5 százalék és Ukrajnában 16 százalék.

"A kihívásokkal teli gazdasági helyzet és a mély fogyasztói bizonytalanság ellenére az ismert, márkás kávézók növekedése továbbra is a legtöbb európai piacon folytatódik" - nyilatkozta Jeffrey Young az Allegra Csoport vezérigazgatója és alapítója. "A kávézóláncok kínálata egyre népszerűbb választási lehetőség a korábban hagyományosan gondolkodó fogyasztók számára is, melyet alátámasztanak az életmóddal kapcsolatos vizsgálatok."

Borítókép: Pinterest

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak hírek

A nagy láncok 3,4 százalékot nőttek az európai kávézópiacon hír borítóképe
Ne higgy a vészharangoknak!

Futótűzként szárnyalt végig az elmúlt nap hazánkban is, hogy a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) a kávétermesztő országokat képviselő kormányközi testület legfrissebb havi jelentésében azzal számol, hogy a kávékereslet jócskán felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben. Nézzük, hogy mit is jelent a "jócskán", van-e okunk aggódni.

2019.12.08.
A nagy láncok 3,4 százalékot nőttek az európai kávézópiacon hír borítóképe
Athén lesz a World of Coffee 2021 helyszíne

A Specialty Kávé Szövetség (SCA) bejelentette, hogy az athéni Metropolitan Expo-val közösen 2021. június 24-26. között fogják megtartani a „World of Coffee 2021” rendezvényt a görög fővárosban.

2019.12.07.
A nagy láncok 3,4 százalékot nőttek az európai kávézópiacon hír borítóképe
Kiderült, mit rejtenek a kávékapszulák

A népszerű kapszulás kávék „eszpresszó” típusainak átfogó vizsgálatára került sor a legújabb Szupermenta teszten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 24 terméket vizsgáltak, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt.

2019.11.29.

H i r d e t é s