2008.10.29.

Balkáni New York

"Triangle Below Canal Street", vagyis TriBeCa - Manhattan bohémnegyede után ezt a nevet viseli Belgrád egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó-étterme. A történelmi vereségekkel birkózó Szerbiának ma épp arra van szüksége, amire egykor a SoHo melletti elhagyatott barnaövezetnek - a TriBeCa csupán néhány év alatt vált New York legdrágább és legkeresettebb negyedévé.


A magát amúgy is a Balkán New Yorkjának tekintő kétmilliós Belgrádban energiából nincs hiány. A belváros szűk utcáiban egymás lökhárítóját érik a luxusautók, a sétálóutcákon éjszakába nyúlóan hömpölyög a tömeg. A város Budapest fénykorát idéző menynyiségű (ezer körüli) kávézónak ad otthont, polgárai - legyen diktatúra vagy háború - reggeli kávéjukat csakis kedvenc kávézójukban hajlandók elfogyasztani. Ám öt éve, amikor a ki- és beülős helyektől sűrűn lepett főutca egyik nyugalmas sarkában megnyílt a TriBeCa, több politikus, író és művész hagyta ott korábbi törzshelyét. Ez volt a város első modern café-restaurant jellegű intézménye, igényes nemzetközi konyhával. Ma már a kávézók jó része itt is kínál meleg ételeket.

A gasztronómia mellett másban is újítottak a világlátott üzletvezetők. A térkialakítás - magyar párhuzamot keresve - a budai Déryné igényességéhez hasonlítható. A kétszintes tér minden sarka más táj hangulatát idézi - egyik nap Párizsban, másnap Velencében, harmadnap pedig éppen New Yorkban érezhetjük magunkat.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 43. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  Balkáni New York hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  Balkáni New York hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s