Balkáni New York

-
2008.10.29.

Balkáni New York

"Triangle Below Canal Street", vagyis TriBeCa - Manhattan bohémnegyede után ezt a nevet viseli Belgrád egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó-étterme. A történelmi vereségekkel birkózó Szerbiának ma épp arra van szüksége, amire egykor a SoHo melletti elhagyatott barnaövezetnek - a TriBeCa csupán néhány év alatt vált New York legdrágább és legkeresettebb negyedévé.


A magát amúgy is a Balkán New Yorkjának tekintő kétmilliós Belgrádban energiából nincs hiány. A belváros szűk utcáiban egymás lökhárítóját érik a luxusautók, a sétálóutcákon éjszakába nyúlóan hömpölyög a tömeg. A város Budapest fénykorát idéző menynyiségű (ezer körüli) kávézónak ad otthont, polgárai - legyen diktatúra vagy háború - reggeli kávéjukat csakis kedvenc kávézójukban hajlandók elfogyasztani. Ám öt éve, amikor a ki- és beülős helyektől sűrűn lepett főutca egyik nyugalmas sarkában megnyílt a TriBeCa, több politikus, író és művész hagyta ott korábbi törzshelyét. Ez volt a város első modern café-restaurant jellegű intézménye, igényes nemzetközi konyhával. Ma már a kávézók jó része itt is kínál meleg ételeket.

A gasztronómia mellett másban is újítottak a világlátott üzletvezetők. A térkialakítás - magyar párhuzamot keresve - a budai Déryné igényességéhez hasonlítható. A kétszintes tér minden sarka más táj hangulatát idézi - egyik nap Párizsban, másnap Velencében, harmadnap pedig éppen New Yorkban érezhetjük magunkat.

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 43. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

  • Tetszett a(z) Balkáni New York hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Balkáni New York hír? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak hírek

    Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

    Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

    2020.09.21.

    "narrow"
    Gear.svg