2019.11.05.

Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban

A szakemberek 2020-ra várták azt a forgalmi mennyiséget a világ kávéfogyasztásában, melyet a legutóbbi felmérésében közölt a Nemzetközi Kávészervezet. A 2017/18-as adatok alapján csak Európában majdnem 53 ezer zsák kávé talált gazdára.


A világ kávéfogyasztása az elmúlt évtizedben - a válság ellenére is - lineárisan nőtt, melynek egyik oka, hogy a kávé iránti kereslet a feltörekvő országokban és a kávétermesztő államokban is fokozatosan bővül. Az Euromonitor által nemrég készített Report on Coffee felmérés szerint a meleg italok világpiaca jelenleg 137 milliárd dolláros értéket képvisel, ennek több mint fele (79 milliárd dollár) a kávéból származik.

A piac nagyságát tekintve azonban továbbra is az észak-európai államok a legnagyobb fogyasztók, mint Finnország, Hollandia, Svédország, Dánia és Norvégia. Őket Ausztria, Olaszország és Németország követi. Hazánk a 2017-es adatok alapján a 23. helyen szerepel a kávéfogyasztás listáján, a lengyeleket és az angolokat megelőzve.


Kávéfogyasztás Magyarországon

Magyarország fejlett kávéfogyasztó nemzetnek számít - ám a finnek évi 10 kg feletti kávéfogyasztásához képest eltörpülünk -, a 15 éven felüli magyar lakosság 70%-a, a felnőtt lakosság mintegy 85%-a rendszeresen, naponta kávézik. Elsősorban reggel és ebéd után iszunk feketét, és tipikusan az őrölt-pörkölt kávét kedveljük a hagyományos „kotyogós” kávéfőzővel elkészítve. Egy 2000 főre kiterjedő kutatás alapján a magyar kávéfogyasztók átlagosan naponta 2,6 csésze kávét fogyasztanak, és a többség tejjel issza a kávét, tejeskávé vagy cappuccino formájában.

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak hírek

Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban hír borítóképe
Megduplázná a MOL a Fresh Cornerek számát 2021-re

Jelentős bővülést és fejlesztést tervez a MOL a Fresh Corner kávézók kapcsán és a rivális olajcégek üzletei mellett versenyezni kívánnak a McDonald's, a Starbucks, a KFC és a Costa Coffee vendégeiért is.

2020.01.12.
Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban hír borítóképe
A Lavazza beszáll a Forma-1-be

A Lavazza együttműködési megállapodást kötött a 2020 FIA Formula One World Championship bajnokságban induló ROKiT Williams Racing csapatával.

2020.01.11.
Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban hír borítóképe
A Pepsi is beszáll a kávé üzletbe

A Pepsi bejelentette, hogy Pepsi Café néven 2020 áprilisában új italokat dob a piacra az Egyesült Államokban, mely összekapcsolja a kávé testesebb ízét a Pepsi kóla könnyed, frissítő ízével.

2019.12.22.

H i r d e t é s