2019.11.05.

Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban

A szakemberek 2020-ra várták azt a forgalmi mennyiséget a világ kávéfogyasztásában, melyet a legutóbbi felmérésében közölt a Nemzetközi Kávészervezet. A 2017/18-as adatok alapján csak Európában majdnem 53 ezer zsák kávé talált gazdára.


A világ kávéfogyasztása az elmúlt évtizedben - a válság ellenére is - lineárisan nőtt, melynek egyik oka, hogy a kávé iránti kereslet a feltörekvő országokban és a kávétermesztő államokban is fokozatosan bővül. Az Euromonitor által nemrég készített Report on Coffee felmérés szerint a meleg italok világpiaca jelenleg 137 milliárd dolláros értéket képvisel, ennek több mint fele (79 milliárd dollár) a kávéból származik.

A piac nagyságát tekintve azonban továbbra is az észak-európai államok a legnagyobb fogyasztók, mint Finnország, Hollandia, Svédország, Dánia és Norvégia. Őket Ausztria, Olaszország és Németország követi. Hazánk a 2017-es adatok alapján a 23. helyen szerepel a kávéfogyasztás listáján, a lengyeleket és az angolokat megelőzve.


Kávéfogyasztás Magyarországon

Magyarország fejlett kávéfogyasztó nemzetnek számít - ám a finnek évi 10 kg feletti kávéfogyasztásához képest eltörpülünk -, a 15 éven felüli magyar lakosság 70%-a, a felnőtt lakosság mintegy 85%-a rendszeresen, naponta kávézik. Elsősorban reggel és ebéd után iszunk feketét, és tipikusan az őrölt-pörkölt kávét kedveljük a hagyományos „kotyogós” kávéfőzővel elkészítve. Egy 2000 főre kiterjedő kutatás alapján a magyar kávéfogyasztók átlagosan naponta 2,6 csésze kávét fogyasztanak, és a többség tejjel issza a kávét, tejeskávé vagy cappuccino formájában.

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak hírek

Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban hír borítóképe
Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

2020.03.19.
Becsléseket is meghaladóan nőtt a kávéfogyasztás a világban hír borítóképe
Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

2020.03.02.

H i r d e t é s