2008.06.04.

Fekete, mint az ördög

Hosszú hónapok teltek el Szegeden a Bécsi kávéház bezárása óta. A kávéházi kultúra rajongói klasszikus értelemben vett kávéházat nemigen találnak azóta, ám bőven akadnak felfedezésre váró kísérletek.


A Mokka friss kezdeményezés a konzervatóriummal szemben: a belvárosban közlekedőknek vagy az egyetem(ek)re igyekvőknek is útba esik. Főleg a teraszos főszezonban könnyű elcsábulni a járdára kitett kényelmes székek láttán. Előremutató, hogy háromféle kávétípusból választhatunk (Mokka, Mexico Altura, Haiti Wiener). Hét kávékülönlegességgel szolgálnak, van kávé elvitelre és kimérve is. A kiszolgálás kedves, adnak kekszet és kis pohár vizet. Aki azonban nem kedveli a növényi zsiradék alapú tejszínhabot, inkább maradjon a tejhabnál. A pultról el lehet venni a napilapokat.

A belső tér mexikói, dél-amerikai hangulatot próbál elcsípni: a falakon törzsi maszkok, a falnak támasztva tömött kávébabos zsákok. Meglepően sok a növény, bár közelebbről kiderül, sajnos nem mind valódi. A kaspókat kávészemekkel kirakni viszont ötletes megoldás. A fabútorok, a meleg színek, a kellemes zene jótékonyan járul hozzá a beszélgetéshez, a magányos, de elmélyült kávéélvezethez vagy az olvasáshoz is. Az itallapot egy török közmondás nyitja: "A kávé legyen fekete, mint az ördög, erős, mint a halál, és édes, mint a szerelem." Úgy legyen!

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 22. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  Fekete, mint az ördög hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  Fekete, mint az ördög hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s