2009.02.03.

Kávé okozza a gyerekkori leukémiát?

Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.


Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a koffein változást idézhet elő a DNS-ben, s ennek következtében a sejtek ellenállóbbá válnak a sugárkezelésnek. Ezt a módosulást felfedezték a leukémiás gyerekek vérsejtjeiben is - a kutatók pedig megállapították, hogy a folyamat a méhben játszódik le, csak még senki nem tudja pontosan, mi okozza.

Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy kapcsolat lenne a rák kialakulása és a koffein között, de kétszer kettő mindenképpen négy: a koffein előidézhet ilyen változást, a változás pedig kimutatható a leukémiás betegeknél. A kézenfekvő kérdés az, hogy a koffein valami módon érzékennyé teszi-e a sejteket vagy növeli a leukémia kialakulásának kockázatát - nyilatkozta a kutatást vezető Marcus Cooke, a Leicesteri Egyetem munkatársa.

A gyerekkori leukémia kialakulásának nem találták meg az egyértelmű okát, feltételezések szerint két, a magzatot ért hatás okozhatja: sugárzás, illetve szokatlan immunválasz egy gyakori fertőzésre. Ám egyik magyarázatra sincs egyértelmű és megdönthetetlen bizonyíték.

A kávéházak.hu ajánlása minden kismamának, hogy fogyasszon lehetőleg koffeinmentes kávét a terhesség ideje alatt, hiszen
a jó minőségű koffeinmentes kávé ugyanazt az ízélményt tudja nyújtani, mint egy koffeines keverék.

Koffeinmentesítésről>>

 • Cikkünk forrása az InfoRádió honlapja.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  Kávé okozza a gyerekkori leukémiát? hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  Kávé okozza a gyerekkori leukémiát? hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s