Kávé okozza a gyerekkori leukémiát? 2009.02.03.
Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a koffein változást idézhet elő a DNS-ben, s ennek következtében a sejtek ellenállóbbá válnak a sugárkezelésnek. Ezt a módosulást felfedezték a leukémiás gyerekek vérsejtjeiben is - a kutatók pedig megállapították, hogy a folyamat a méhben játszódik le, csak még senki nem tudja pontosan, mi okozza.

Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy kapcsolat lenne a rák kialakulása és a koffein között, de kétszer kettő mindenképpen négy: a koffein előidézhet ilyen változást, a változás pedig kimutatható a leukémiás betegeknél. A kézenfekvő kérdés az, hogy a koffein valami módon érzékennyé teszi-e a sejteket vagy növeli a leukémia kialakulásának kockázatát - nyilatkozta a kutatást vezető Marcus Cooke, a Leicesteri Egyetem munkatársa.

A gyerekkori leukémia kialakulásának nem találták meg az egyértelmű okát, feltételezések szerint két, a magzatot ért hatás okozhatja: sugárzás, illetve szokatlan immunválasz egy gyakori fertőzésre. Ám egyik magyarázatra sincs egyértelmű és megdönthetetlen bizonyíték.

A kávéházak.hu ajánlása minden kismamának, hogy fogyasszon lehetőleg koffeinmentes kávét a terhesség ideje alatt, hiszen
a jó minőségű koffeinmentes kávé ugyanazt az ízélményt tudja nyújtani, mint egy koffeines keverék.

Koffeinmentesítésről>>

  • Cikkünk forrása az InfoRádió honlapja.