2008.11.05.

Kávézzunk felelősen!

2008. elejétől a McDonald’s Douwe Egberts UTZ minősítésű kávét kínál hazai McCafé kávézóiban és éttermeiben egyaránt. Döntésével egyedülálló módon képviseli hazánkban a fenntartható fejlődés és a fair trade kereskedelem korszerű eszméjét.


Mit jelent az UTZ?
Az UTZ a világ egyik legnagyobb minősítési programja, amelynek segítségével visszakövethető a kávé származása, és amely igazolja, hogy az alapanyagul szolgáló kávébabot felelősségteljesen, olyan farmokon termesztették, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösséget. A minősítés elnyeréséhez a gazdálkodóknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és az energia takarékos használatára, a növényvédőszerek alkalmazására és a talajerózió megelőzésére. Emellett biztosítaniuk kell, hogy az ültetvényeken dolgozók megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, gyermekeik oktatásban részesüljenek.

Az UTZ minősítés mindezt magában foglalja. Az éves ellenőrzések során a fenntartható termelést és a minőséget biztosító egyensúly fennállását független auditorok vizsgálják. Ez a termelőktől felelősségteljes gazdálkodást követel meg, amely egyaránt óvja a természetet és az ültetvényeken dolgozókat – a McCafé vendégeit pedig nemcsak a minőségről, de a jelenlegi termelési gyakorlat fenntarthatóságáról is biztosítja.

Ellenőrzött minőség
A visszakövethetőség fontos eleme a minősítésnek. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a kereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán nyomon követhetik a kávé származását és útját. Az azonosító szám segítségével megbizonyosodhatnak arról, hogy a kávé valóban UTZ tanúsítvánnyal rendelkező farmról ered.

Az UTZ története

A minősítés egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére 1997-ben jött létre. Azóta az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és non-profit szervezetként, egy termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből álló független vezetőséggel folytatja munkáját. Az UTZ CERTIFIED és a Fair Trade mint vezető programok a kávéminősítés terén egymás kiegészítőjeként működnek, nem egymás vetélytársaiként. A Fair Trade abban segít, hogy a szegénységet csökkentse egy adott területen, és a kávé árának alsó határt szabjon, ezzel elsősorban a kedvezőtlen helyzetben lévő kistermelőket támogatva. Az UTZ CERTIFIED program valamennyi termelő számára lehetőséget nyújt és ösztönzést ad arra, hogy felelősségteljesen és a fenntartható gazdálkodás korszerű szabályai szerint termesszen visszakövethető, jó minőségű kávét.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak hírek

Kávézzunk felelősen! hír borítóképe
Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

2020.03.19.
Kávézzunk felelősen! hír borítóképe
Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

2020.03.02.

H i r d e t é s