Laosz különleges kávéja

-
2009.06.23.

Laosz különleges kávéja

Írásunk főszereplője a laoszi kávé és Bertrand Sallée- 53 éves francia kávékutató. 30 éve járja a világ kávéültetvényeit, agrártanácsadóként. Most Laoszban él feleségével, ahol csatlakoztak egy francia állami segélyprogramhoz, ami a laoszi kávé megmentésére hivatott.


Laoszban már a francia gyarmatosítás idején termesztettek kávét. "Aki picit ért a kávéhoz- mondja Sallée- annak első pillantásra nyilvánvaló, hogy a Bolaven- fennsík a magashegyi arabica tökéletes termőhelye. Sajnos a második világháború óta az általános gondatlanság és a szokatlanul kemény fagyhullámok kipusztították a bolaveni arabikaültetvényeket, viszont kiderült, hogy ezen a termőterületen az igénytelenebb robuszta zamata is egyedülálló.

Ma már több mint 35 ezer hektáron termesztenek kávét- magas ernyős lombú robuszta-erdők és páfrányszőnyegben gubbasztó arabikabokrok láthatók a Vang Nyao-ba tartó kátyús földút minkét oldalán. Páratlan minősége ellenére a laoszi kávét nem tartják nyílván a nemzetközi statisztikák, nem ismerik el a minőség-ellenőrző szervek, így a gazdák nagy szegénységben tengődnek.

A Bolaven- fennsíkon termelt kávé nagyon -nagy százalékban a laoszi- vietnámi, Dao Hüang cég instantkávé -gyárában (mely tulajdonképpen a laoszi kormány és egy vietnámi üzletasszony közös vállalkozása) kerül feldolgozásra. A cég elnöke, a vietnámi születésű Lüang Lidtang, Laosz egyik legbefolyásosabb üzletembere. Laoszi beceneve: Dao (csillag), a laoszi kávé szinonímájává vált.

Dao birtokolja Laosz legnagyobb kávéültetvényét is, összesen 250 hektáron. Saját tulajdonú termőterületeire inkább vietnámi családokat telepít. 35 ezer hektáron 23 ezer boláveni kistermelő osztozkodik 1-2 hektáros parcellák formájában. Az exportált kávé tehát teljes mrtékben a kistermelőktől származik. Tőlük Dao a leszüretelt kávé felét bérleti díj fejében veszi át , a másik felét pedig olcsón felvásárolja.
A novemberi szüret után kapott fizetség általában már az áprilisi Újévre elfogy. Laoszban úgy tartják, aki Újévkor szegény, egész évben az marad --> tehát jobb kölcsönkérni. Hitelt viszont csak a kereskedők adnak- uzsorakamatra (20% -os havi kamattal).

"Elég egy év -mondja Sallée -és az egyébként sem jómódú laoszi gazda már ingyen termeli a kávét a vietnámiaknak adóssága fejében."
Bertrand Sallée a fenntartható fejlődés híveként létrehozott egy szövetséget a boláveni kávétermesztők védelmében (AGPC). Hántológépekkel és áramot termelő vízturbinákkal szerelte föl az AGPC körébe tartozó 38 falut. Az adósággal terhelt családok közül 2700 -at foglalkoztat, tartozásaik kiegyenlítésére kész hitelt nyújtani havi 1% os kamattal.

Sallée: "Egy alapvető szabályra hamar megtanított a munkám.. Kávétermesztő országokban botorság kávét inni."
Bár a laoszi népkávé osztatlan sikert arat a külföldiek körében mégis inkább édesség mint kávé kategóriába sorolható. Népszerű a "kafé nom", mely 1 dl sűrített tejre szűrt hasonló mennyiségű szén fekete kávé.

Cikkünk forrása a HVG.

Tetszett a(z) Laosz különleges kávéja hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Laosz különleges kávéja hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg