2008.05.21.

Látni és látszani

Az esztergomi Kis-Duna-part kitűnő helyszín a korzózásra. Ezt a műfajt igazi szakértelemmel utoljára nagyszüleink, dédszüleink művelték. Akkor a daliás ifjak - a kor követelményeinek megfelelően - karddal a baljukon, menyasszonyukkal a jobbjukon vonultak könnyedén az erre kijelölt helyeken, többek közt a kávéházi teraszokon lebzselők kíváncsiságát kielégítendő.


Ma a korzózás más felszerelést igényel, de a lényeg ugyanaz. A vadkacsák és hattyúk lakta Kis-Duna-ágra néző, platánfák hűsében meghúzódó Dunakorzó kávézóból most is könnyen betekinthetünk a város életébe. Diákok sétálgatnak, a kutyás középkorúak rövid politikai eszmecserére futnak össze, a kocogót pedig egy dérrel-dúrral befutó motoros rémiszti halálra - nyilván imponálni kell a hátsó ülésen utazónak. A Dunakorzó fő vonzereje nem a szokásos kávéházi szolgáltatás.

Látni és látszani - ehhez veszünk belépőjegyet eszpresszónkkal. A belső nem is különösebben igényes: a berendezés egy kilencvenes években épült hétvégi ház és egy félreeső presszó ötvözetére hajaz.

Ám a kávézó éppen ezzel az esetlen otthonosságával szerethető. A pult rendezetlensége vagy a szürke kárpit keltette rossz érzés azonnal elmúlik, ha megkóstoljuk a helyben készült almás pitét. A tökéletes krémű kávé érkeztével nyugodtan sóhajthatunk: a Dunakorzóban gazdája van a dolgoknak.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 20. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  Látni és látszani hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  Látni és látszani hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s