2009.06.12.

McCafé vs. Starbucks

Miközben a Starbucks kávézólánc jelentős forgalom csökkenést és veszteséget könyvelhet el az év első felében, a McDonald’s sikeresen pozicíonálja magát újra a McCafé, "shop in shop" koncepciója által.


A világgazdasági válság hatására a Starbucks kávézólánc jelentős költség csökkentési programot vezetett be, melynek keretében ez év elején 900 kávézó bezárását jelentette be.
2009 -ben mindössze 20 új üzlet nyitását tervezik, pedig a korábbiakban még 1450 bolt indításáról volt szó. Az alapító Howard Schultz véleménye szerint, a nehéz gazdasági helyzet miatt az őket elkerülő vendégek nem a McCafé -ba ülnek be..
De a másik oldalnak eltér a véleménye..

A McCafé koncepció, az 1970 -es évek óta (amikor nemzetközi színtéren a reggeli menüt vezette be a cég) a legkomolyabb fejlesztés a McDonald’s háza táján.
Ez évi szlogenjük szerint:
"egy jó kávénak nem kell feltétlenül drágának lennie!" kifejezetten a jóval drágább árfekvésű kávézóláncokból szeretné átcsábítani a vendégeket. Becslések szerint, idén 100 millió dollár összeget fordít a cég, a McCafé -k népszerűsítésére.
A tervek szerint a McDonald’s 14 000 amerikai egységéből 11 000- et minőségi espresso gépekkel szerel fel.

A két cég esélyei természetesen különbözőek:

 • míg a McDonald’s 2008- ban 23,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, melyből adózott nyeresége 4,3 milliárd USD,
 • addig a Starbucks 10,4 milliárd dolláros bevételéből "csak" 300 millió USD profitot termelt.
  A koncepció sikerére jellemzőek a magyarországi adatok, McCafé üzletekben tavaly 1,3 millió vendég kávézott- sütizett és közben 480 millió forintot költött.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  McCafé vs. Starbucks hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  McCafé vs. Starbucks hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s