2019.11.25.

Svájcban izzik a levegő a kávé miatt

A svájci lakosság körében általános felháborodást keltett, hogy a kormány fel kívánja számolni az ország stratégiai kávébab-tartalékát, miközben a kávé az „élet szempontjából nélkülözhetetlen” termékek listáján szerepel az országban.


A nyilvános felháborodást követően a svájci kormány felülvizsgálja azon döntését, hogy abbahagyja a kávé készletezését.

Svájc már régóta 15 000 tonnás stratégiai kávébab-tartalékot tartott a szárazfölddel bezárt ország ellátási zavarainak megelőzése érdekében. A kávé történelmileg egyike volt Svájc "élet szempontjából nélkülözhetetlen" listáján szereplő termékeinek, amely törvény szerint a termelőktől bizonyos mennyiségű áru tárolására vonatkozik nemzeti vészhelyzet esetén.

A törvényhozók viszont nemrég megkérdőjelezték ezeknek a tartalékoknak a fenntartását, azzal érvelve, hogy a kávébab nem kritikus jelentőségű vészhelyzet esetén. A svájci társadalomban azonban sokan nem értenek egyet ezzel, és felléptek a készletek leselejtezésére irányuló tervekkel szemben.

"A háború ideje óta a kávét alapvető fontosságúnak tekintjük népünk erkölcsi jóléte és pozitív gondolkodása szempontjából" - mondta Chahan Yeretzian, a zürichi Kávé-kiválósági Központ vezető tudósa.

"A kormány azzal érvel, hogy a kávé nem nélkülözhetetlen, mert nincs táplálkozási értéke, de ez furcsa érv, mert soha nem mondták, hogy a kávé táplálkozási hatással kell legyen az egészségünkre. Ez az érvelés a kezdetektől hibás" - jelentette ki Yeretzian, aki szerint a kávé egyéb egészségügyi előnyeit nem veszik figyelembe.

"Különböző okokból kifolyólag a kávé táplálkozási szempontból igenis értékes. Először is, a kávé nem tartalmaz kalóriát, és gyakran helyettesíti a kalóriatartalmú italokat. Másrészt a kávénak sok antioxidáns és egyéb egészségügyi előnye van" - tette hozzá.

"Úgy gondolom, hogy a kávé kultúránk szerves része. Svájc egy olyan ország, amely sok kávét fogyaszt. Valóban hisszük, hogy válság esetén a kávé megtartja a közösségek és a lakosság morálját."

A Svájci Nemzeti Gazdaságellátási Szövetségi Hivatal szóvivője elmagyarázta, hogy miért terjesztették elő a készletek leállításának ötletét:

"Az eredeti javaslat a kávékészlet eltörlésére azért volt, mert nem tartalmaz kalóriát. Vészhelyzetben a kalória elengedhetetlen. Szerintünk hasznosabb befektetni más italokba és ételekbe, hogy segítse a lakosság túlélését. Ez az oka annak, hogy elsősorban a kávékészlet eltörlését javasoltuk."

Hamarosan megoldás várható az ügyben, ugyanis "A kormány most elemzi a konzultációra adott összes választ és valószínűleg valamikor jövőre hozza meg a végső döntést" - tette hozzá a szóvivő.

Forrás: Euronews

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak hírek

Svájcban izzik a levegő a kávé miatt hír borítóképe
Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

2020.03.19.
Svájcban izzik a levegő a kávé miatt hír borítóképe
Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

2020.03.02.

H i r d e t é s