2008.08.11.

Szia dobozos!

Két évtizede még csak Nyugatról ismertük, ma már bővelkedünk a dobozos termékekben. A zacskós tejek alkonyát annak idején bájos kis reklámfilm is köszöntötte, ám akkor még nem sejthettük: a dobozolás nem áll meg a hűtőszekrénynél.


A dobozos termék ma már kategória: könynyen előállítható, sorozatgyártott produktum. A bevásárlóközpontok piacán ilyen az úgynevezett strip mall, amit hazánkban gyakran keverünk az outlettel. A néhány hónap alatt, kis költséggel felhúzható, U vagy L alakú betonszerkezetet nagy parkoló egészíti ki, az üzletek a plázákkal ellentétben a szabad égre nyílnak.

Ezt a műfajt képviseli a Dunakeszi határában lévő Buy-Way is, ahol megcsodálhatjuk a négyszögletesítés legújabb gyümölcsét: a dobozos kávézót. A száz négyzetméteres Caffé Perté márkakávézó hangárokra emlékeztető belmagasságában a székek, asztalok és kanapék mintha mindig kissé magukra hagyottan álldogálnának. Nem is annyira vendég híján, hiszen folyamatosan szállingóznak a vásárlásban megfáradt látogatók. Inkább a hely szelleme döntött úgy, hogy meghatározatlan időre a szomszédos horgásztóhoz vonul vissza. Az ideiglenesség fojtogató érzését a plafonon futó vaskos fémcsövek s a hatalmas ipari lámpák látványa sem mérsékeli, ráadásul nincs a helyiségnek egyetlen négyzetmétere, ami ne hordozná valamely világmárka logóját. Egy hatalmas, szellemtelen hirdetési felületbe kerültünk tehát. Tompultságunkból egy krémes eszpresszóba menekülünk, s kicsit megsajnáljuk az elárvult felszolgálót. Sovány vigasz, hogy távozásunk után is marad társasága: a vibráló fekete doboz a pult mögött.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 32. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak hírek

  Szia dobozos! hír borítóképe
  Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, a kormányfő szerdai bejelentéseinek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

  2020.03.19.
  Szia dobozos! hír borítóképe
  Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

  Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

  2020.03.02.

  H i r d e t é s