Tűző napon forró csoki 2008.05.14.
Törékeny még a tavasz, ám lassan megtelnek a teraszok, és a polgárok könnyű szerkezetű székeken múlatják az időt. A kitelepülésre alkalmas első tavaszi hétvége Vác másfél éve felújított barokk főterén ért bennünket, egy igen ígéretes kávézó - pontosabban csokizó - teraszán.

Tovább a kávézó adatlapjára >>

Elsőre úgy tűnik, keresve sem találhattunk volna az évszakhoz kevésbé illő helyszínt, hiszen a Choco Cafe kimondottan forró csokoládéra, teákra és bonbonokra, azaz a borongós téli-őszi napokra alkalmas kedélyjavítókra szakosodott.

Tételünket cáfolandó a terasz szépen megtelt korzózó helyi családokkal, fiatalokkal, valamint a csinos főtér szomszédságában található bormúzeum által idecsalogatott turistákkal. A helyiek már rutinosan közlekednek a 2006-ban nyílt műintézményben: némelyikük annyira megszerette a chilistől az epres-borsoson át a rózsás forró csokoládéig terjedő extrém, ám minőségi kínálatot, hogy a szikrázó napsütésben sem mond le róla.

Mások kávéházként használják a helyet: tehetik, hiszen bőséges a sajtóválaszték, de jóféle eszpresszó s a süteményeken túl croissant is akad. Az üzlet honlapon deklarált törekvése leginkább mégis odabent érthető meg: a Choco Cafe legfőbb célja, hogy "Vácott is legyen egy klasszikus kávéházi világot képviselő hely, mely felveszi a versenyt az ország legjobb kávézóival".

És valóban, hangsúlyt kap a nosztalgia (tonettszékek, régi váci fényképek a falon) és a versenyképesség is a gondosan szelektált, minőségi termékekkel, vagy a bensőséges, családés gyermekbarát térkialakítással. Talán csak a nyárra kellene még felkészülni - esetleg egy csokoládés koktélválasztékkal?

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 19. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.