World of Coffee Maastricht 2011

-
2011.07.06.

World of Coffee Maastricht 2011

Június 22-24 között zajlottak az idei kávés világbajnokságok Hollandiában, Maastrichtban. Itt a Cup Tasting, Latte Art, Coffee in Good Spirits, Cezve/Ibrik, World Brewers Cup eseményeit követhettük. Minden versenyszámban volt magyar induló is, akiknek szurkolhattunk.



Cup Tasting

1. Kyriakos Ouzounidis (Görögország)
2. Dawid Walsh (Írország)
3. Terukiyo Tahara (Japán)
4. Carolina Franco de Souza (Brazília)

A Cup Taster VB-n 34 induló mérhette össze tudását, hazánkat Horváth Lajos képviselte.
A versenyzők három körben kóstolták a különböző kávékat. A feladat az ún. háromszög teszt, amikor 3 kávé közül ki kell választani a kakukktojást. 8 ilyen hármas tétel vár kóstolókra az asztalon, akik egymás mellett négyen versenyeznek egyszerre. Az adott körökből mindig a legjobb eredményt elérő jut tovább. A görög bajnok már a selejtezőkben is a mezőnyből kiemelkedő gyorsasággal és jó találati aránnyal jutott tovább a döntőbe.


Latte art

1. Chris Loukakis (Görögország)
2. Aurora Aleli Moreno Labastida (Mexikó)
3. Ryan Tan (Szingapúr)
4. Jin-Kyu, Kim (Dél-Korea)
5. Rashid Khanov (Oroszország)
6. Arnon Thitiprasert (Thaiföld)
7. Seivijus Matiejunas (Litvánia)
8. Matthias Hoppenworth (Németország)


A Latte art VB-n 34 versenyző mérte össze tudását, hazánkat Balázs László képviselte.
Az előzőekhez képest több változás is bevezetésre került az idei versenyen. Az elődöntők két fázisban zajlottak. A Bar területen az indulóknak 10 perc alatt kellett saját kreatív motívumukat megalkotni. Ezalatt az idő alatt akárhány próbálkozást végrehajthattak és a legjobban sikerült mintát egy profi fotós lefényképezte. Ezt a fotót bírálta el a zsűri. Ez után következhetett a versenypálya. Itt már csak a hivatalos csészékbe önthettek összesen négy italt, 6 perc alatt. Az egyik pár szabadkezes öntés, a másik pár választható díszítési technikával.
A végső körbe jutók számára a "wheels of art" segítségével kisorsolták a feladatot, aminek megfelelően a szerencsére bízták, hogy a részvevőknek milyen motívumot kell a két macchiatoba és a két latte-ba önteni. A harmadik öntésnél pedig az került kisorsolásra, hogy mibe kell önteniük a versenyzőknek. A 3x2 kávé elkészítéséhez 8 perc áll rendelkezésére.


Coffee in Good Spirits

1. Philip Leytes (Oroszország)
2. Meylaers Gérard (Belgium)
3. Rune Andersen (Norvégia)
4. Thomas Schweiger (Németország)
5. Ziad Abi Nakhoul (Írország)
6. Floriana Vlaicu (Románia)


24 induló közül Magyarországot Hajdú Péter képviselte.
A selejtezőben 8 perc alatt 1 pár alkoholos hideg és 1 pár alkoholos forró kreatív italt kell készíteni. Valamelyik variációt a rendező országra (ez esetben Hollandia) jellemző "tematikában" alkotják meg.
A döntőben a feladat megváltozik, a kötelező feladat két megegyező ír kávé elkészítése, ami csak kávét, tejszínt, whisky-t és cukrot tartalmazhat, mindegyik összetevőt a versenyző hozhatja. Változás az eddigiekhez képest, hogy nem határozzák meg milyen vastagságú legyen a tejszín réteg. Érdekesség az is, hogy bármilyen eredetű, márkájú vagy korú whisky-t engedélyezett használni, így nyugodtan elképzelhető, hogy az ital skót whisky-ből készüljön… A döntő másik itala a versenyzők által létrehozott (2 azonos) hideg vagy meleg signature drink, ehhez azonban a verseny előtt sorsolják ki az alapanyagokat. Ez azt jelenti, hogy két alkoholos ital, két ízesítő-fűszer és két egyéb összetevő kerül kiválasztásra véletlenszerűen. A baristák csak ezekből az összetevőkből és a verseny területen található standard Bar készletből (narancs, citrom, lime, tabasco, vodka, whisky, gin, rum, jég…) dolgozhatnak.
Mindkét körben szabadon választható a kávékészítési metódus, így ezen a versenyen egyre kevesebben használnak espresso gépet és egyre gyakrabban jelennek meg más kávékészítő eszközök, mint az AeroPress, lombik, filterfőző…


Cezve/Ibrik

1. Bae Jin-Seol (Dél-Korea)
2. Kis Zoltán (Magyarország)
3. Kostas Arapoglou (Görögország)
4. Turgay Yildizli (Törökország)
5. Andy Freeman (Ausztrália)
6. Kiona Malinka (Hollandia)
7. Havva Kabba (Egyesült Királyság)



Hét versenyző közül hazánkat Kis Zoltán képviselte, akinek külön gratulálunk a megszerzett 2. helyhez! Ennek tiszteletére nemsokára kicsit bővebben foglalkozunk ezzel a VB-vel, kávékészítési móddal és kultúrával.
3x2 török kávét kell elkészíteni szabadon választott sorrendben. Egy alap ibrikes kávét 2 személy számára, egyenként 60-90 ml-es porcelán csészékben felszolgálva. A másik két variáció 1 pár forró és 1 pár hideg kávéital. Ezekben az esetekben jellemző, hogy eltérnek a tradicionális felszolgálási módtól és leszűrik az elkészült kávét, hogy utána különböző összetevőkkel tudják keverni az italt. Minderre összesen 12 perc áll rendelkezésre. A verseny sajátos ötvözete a hagyományos metódusoknak (kézműves réz ibrikek, egyedi csészék és tálcák a felszolgáláshoz, illetve a zsűri is keleties kényelembe helyezkedve várja az italok felszolgálását) és a modern technológiának (professzionális őrlők, filterszűrők és szifonok is megjelennek a munkaterületen).


World Brewers Cup

1. Keith O’Sullivan (Írország)
2. James Hoffmann (Egyesült Királyság)
3. Luca Costanzo (Ausztrália)
4. Stefanos Domatiotis (Görögország)
5. Tomasz Dziedzic (Lengyelország)
6. Gál Miklós (Magyarország)


A versenyen 16 induló mérhette össze tudását, hazánkat Gál Miklós képviselte, aki bejutott a hatos döntőbe. Gratulálunk!
Az elkészült italokat három zsűritag kóstolja. Az első körben 7 perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy a megadott szemes kávéból három azonos (150-350ml közötti hosszúságú) kávét készítsenek el a zsűritagoknak (személyenként készítve a kávét), bármely szabadon választott eszközzel és módszerrel. A cél, hogy az egyes versenyzők azonos kávéból az általuk kiválasztott technológiával különböző, de értékes ízharmóniákat csalogassanak elő. A döntőben már saját kávét is használhatnak a versenyzők, és tíz percig dolgozhatnak, de ez alatt szóban is prezentálniuk kell az italokat.

Tetszett a(z) World of Coffee Maastricht 2011 hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) World of Coffee Maastricht 2011 hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg