Espresso


Eredetileg csupán a kávékészítés módját jelentette Olaszországban. Az így készített kávéitalt egyszerűen caffénak nevezték és izlés szerint kérték rövidebben (ristretto) vagy hosszabban (lungo). Az így készült italt espressoként ismerte meg a világ.

Az elkészítéshez csészénként 7g kávélisztre van szükség közepes és erősen pörkölt szemekből. A nagy nyomás alatt lévő 50 ml meleg vizet keresztül nyomják a kávéliszten. Az Espresso kb. 2/3-át tölt ki a csészének, mely 30-35 ml-t jelent nagyjából.

Ez a legtöbb íz és aromaanyagot tartalmazó kávéital. Az aromaanyagok jelentős része az ital felszínén a készítés során kialakuló mogyoróbarna színű, márványosan fénylő habos krémben koncentrálódik. Sztenderdje az espresso italiano.

Lsd. még: Doppio, Espresso italiano, Eszpresszó technológia, Lungo, Ristretto, Krém