Félautomata kávégép


A félautomata gépek legfőbb paraméterei:
  • a csaptelepek száma,
  • a kazán űrtartalma,
  • a teljesítményigény,
  • a gőzcsapok száma,
  • a gép súlya, végül pedig
  • a programozhatóság.

A hagyományos kávégépek egy-négy csapteleppel bírnak. Csaptelepenként egy-két (esetenként 3) kifolyócsőrös szűrőtartóval. A kettőnél több csaptelepes gépek maximkális kihasználásához nagy forgalom esetén már több kezelő szükséges. A csaptelepeknek megfelelően hosszúak a gépek. Ez a hossz kb. 300 mm csaptelepenként. Ez az irányadó szám két esetben nem alkalmazható:

Az egy csaptelepes gépeknél előfordulnak keskenyebb és szélesebb gépek is, a kazánmérettől függően. A két csaptelepes gépeknek pedig van egy keskenyebb, általában kompaktnak nevezett változata. Érdekesség, hogy egyes gyártók készítenek ún. magasított verziókat is (tall cup version) a magasabb papír, illetve műanyag poharakhoz, azokba az üzletekbe, ahol elvitelre értékesítenek.

A kazán űrtartalma általában csaptelepenként 5-6 liter, a maximális teljesítményigény pedig 1200-1500 W. A gőzcsapok száma általában kettő, a gép két oldalán. A kávégépek súlya akkor lehet szempont a beszerzésnél, ha kihelyezett rendezvényeknél, vagy házon belüli rendezvényeknél szállítani kell a gépet.

A programozhatóság természetesen csak a félautomata gépeknél jöhet szóba. Egy programozható félautomata gépen általában 5-6 program gomb van. A programok az egyes kávéitalokhoz szükséges víz mennyiségét tartalmazzák. Így egy gombnyomásra lefőzhető egy vagy két espresso, illetve továbbengedhető vagy bármikor megszakítható a víz folyása.

Egyes gépeknél három pár program gomb van. E gépek gyártói szem előtt tartották, hogy van, aki rövidebben (ristretto), van aki hosszabbra eresztve (lungo) issza az espressót. Amíg az olasz eszpresszó 20-25 ml, a ristretto ennél rövidebb, a lungo pedig hosszabb, 35-40 ml. A program gombhoz ennél nagyobb vízmennyiség rendelése értelmetlen: tönkreteszi a kávé ízét és az egészségre káros vegyületeket is kivonja az őrleményből! A hosszú kávé az espresso alaphoz hozzáadott forró vízzel készül, ez az americano.

Lsd. még: Automata kávégép, Filteres kávéfőző, Kapszulás kávégép, Kotyogós kávéfőző