Iced coffee


A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" vagy a "shakerato" szó is. Ahol jégkockákra öntik az espresso kávét, illetve hideg tejjel és cukorral rázzák össze.

A jeges kávéitalok készítésének fő szabálya, hogy azokat előre kell édesíteni – amíg forró a frissen készített kávé –, a jéghideg kávéban már igen nehéz a cukrot feloldani.

Összetevők:

  • Espresso: 3 cl
  • Tej: 1-1,5 dl
  • Jégkocka: 6-8 db
  • Ízlés szerint ízesítő szirup (nagyon finom vanília, mandula, mogyoró vagy akár narancs, banán ízzel)

Elkészítése: A pohárba töltött jégkockákra hideg tejet öntünk (kb. a pohár 2/3-áig), majd az ízesített kávét a jégkockákra csurgatva rétegezzük a tejre. Az előzőleg elkészített tejhabot a kávé tetejére kanalazzuk, vigyázva, hogy tej ne kerüljön az italba, mert az felmelegítené a jeges különlegességet.

Lsd. még: Jegeskávé, Cappuccino freddoEspresso, Espresso freddo, Espresso sorbetto, Frappé, Shakerato