Irish Coffee


A tökéletes ír kávé 4 összetevőből áll: eszpresszó, (30 ml ír és nem skót) whiskey, (2 teáskanálnyi) barnacukor és (20 ml) tejszínhab.

A legenda szerint megalkotója a Shannon Nemzetközi Repülőtér mellett fekvő Foyne's étterem akkori szakácsa, Joe Sheridan volt. Az 1940-es években egy komor hangulatú estén, hogy felpezsdítse kicsit a pilóták hangulatát, Sheridan whiskey-t tett a kávéjukba, mely nagy népszerűségre talált fogyasztói körében.

Elkészítése: öntsük a whiskey-t egy felgőzölt pohárba, adjuk hozzá a kávét és keverjük őket össze. Hagyjunk kb. 1 cm helyet a pohár tetején, hogy legyen hely a tejszínnek. Adjuk hozzá a cukrot és addig kevergessük, míg az teljesen fel nem oldódik. Helyezzünk egy teáskanalat a kávé felszínének tetejére. Ezután óvatosan öntsük a tejszínt a kanálra, s így az a kávé tetején marad, attól jól elkülöníthető réteget alkotva. Aki szeretné extrázni, az ráönt némi öntetet is.

Lsd. még: Caffé Corretto