Keserűség


A keserűség a négy alapíz egyike, melyet a szánk hátulsó részében, a puha-szájpadlásnál lehet éreznünk. A kávé keserűsége egy elsődleges íz érzet, amit a kinin oldat, a koffein, és még más alkaloidok hoznak létre.

A keserűség bizonyos fokig kívánatos egy kávéban. Főleg, ha a kávé sötét pörkölésű, vagy ha eszpresszóként van lefőzve. Általában a Robusta kávébabjainak keserűbb íze van, mint az Arabica fajtának.

Ha jól kiegyensúlyozott a keserűség a kávéban, az teljessé teheti az aromáit, és létrehozhat egy fantasztikus, kívánható, kellemes keserű érzést. A túl sok keserűség viszont kellemetlen ízt okoz, különösen, ha azt a túlfőzés okozza. Ugyanez történik, ha túl apró szeműre őröltük a kávészemeket, vagy ha túl kevés mennyiségű kávét használtunk fel.

A kávé keserűségét, és az ezzel kapcsolatos tulajdonságait nem szabad összetéveszteni a savassággal, ami szintén egyike a kávé alapjellemzőinek.

Lsd. még: Intenzitás, Savasság, Testesség