Pörkölt kévébab


A pörkölési eljárással feldolgozott nyers, vagy zöld szemes kávébabot pörkölt kávébabnak nevezik.

A pörkölt kávébab aromája a pörköléstől számítva folyamatosan csökken, minőségét kb. két hétig tartja nem megfelelő tárolási körülmények között. Három hét elteltével a pörkölt kávébab észrevehetően félfrissé válik, négy hét múlva már éppen csak "rendben van", egy hónapnál régebben pörkölt kávébab pedig már kellemetlenül kesernyéssé válik.

A minőség megőrzése érdekében tárolja a pörkölt kávébabokat légmentesen lezárva, bármilyen fedéllel ellátott edényben vagy arra alkalmas papírzacskóban, és tartsa szekrényben vagy kamrában. A pörkölt kávébab vákuumzárásos tárolása jelentősen meghosszabbítja azok élettartamát - akár több hónapig is.

Figyelem: Soha ne tárolja hűtőszekrényben a kávét sem nyers, sem pörkölt, sem őrölt változatban!! A hűtéssel, illetve minden alkalommal, amikor kinyit egy hűtött kávétartályt nedvességet és állandó hőingadozást okoz, melyek a kávé legnagyobb ellenségei, így keserűvé és fogyaszthatatlanná teszi azt.

Ahogy a hűtés túlságosan nedves a kávé számára, a fagyasztó túl száraz. Ezért nem ajánlott a kávé fagyasztása sem.

Lsd. még: Kévébab, Zöld kávébab, Fermentáció, Pörkölési eljárás