Wiener Melange


Az eredeti melange a bécsi kávéházakban terjedt el az 1700-as években, ahol bécsi pörkölésű kávéból készítették: kávé és tej fele-fele arányban elkeverve, a tetején tejhabbal. Bécsen kívül a mai napig gyakran használják rá a "Wiener Melange" kifejezést, annak ellenére, hogy szülővárosában egyáltalán nem nevezik így.

Elkészítése: Először habosítsunk fel 1 deciliter tejet, és főzzünk egy erős espresso-t. Következő lépésként egy átlátszó, hőálló pohárba töltsünk hideg tejet, majd kanalazzuk rá a tejhabot. Ezután a tűzforró kávét öntsük bele nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel. Ha minden jól megy, akkor háromrétegű kávét kapunk, aminek hintsünk a tetejére kevés csokoládé darát. (A melange tetején mindenképp tejhabnak kell lennie, amit semmiképp sem szabad fújós tejszínhabbal helyettesíteni!!)

Lsd. még: Melange, Latte Machiato