A kávé kiegészítői 2008.10.06. | Barista iskola
Az alábbi néhány sor azokról a kiegészítőkről szól, melyeket a kávés vendéglátó automatikusan ad a kávénk mellé. Mint látni fogják, ezek szerepe nem csupán élettani, de szakmai és marketingszempontból is nagyon fontos.

Lássuk tehát a kávét. 25-30 ml forró, gőzölgő espresso, tetején a krémkávék védjegyével, a "tigriscsíkos" cremával. Csészében, csészealjon, mellette mokkáskanál. És most jön a feladat: mivel egészíthetjük alapkávénk terítékét?

Édesítő anyagok

Cukor
Csak kristály - lehetőleg előre csomagolt, vagy zárt szórós. A kockacukor nem oldódik megfelelően az eleve csak 95°C - os főzetben, a kanalazós cukortartó nem higiénikus. Változatosságot jelenthet a barna cukor.

Méz

Ideális természetes édesítő. Hatása kevésbé robbanékony, mint a répacukoré, a méz szénhidrát összetevőit bontásukkor a szervezet folyamatosan dolgozza fel, így jobban hasznosulnak - nem raktározódnak el tartalék tápanyagként. Csökken az elhízás veszélye. A különböző mézek ízei remek harmóniákat teremthetnek az alapkávékkal, a méz mint díszítő vagy rétegező anyag további lehetőségeket nyújt a különlegességeknél.

Cukormentes édesítő
Rendelésfelvételkor erre is rá kell kérdezni. Cukormentes diétára fogottaknak és fogyókúrázóknak ez nélkülözhetetlen, márpedig tudjuk, a kávéház olyan intézmény, mely mindenkit - korra, nemre, világnézetre, egészségi állapotra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül vendégül akar látni. Érdemes itt is a zacskós, csomagolt változatot alkalmazni.

Víz

A presszó - krémkávé mellé minden esetben kis (kb. 1dl-es) pohárban sima vizet, igényesebb helyeken szénsavmentes vagy enyhén szénsavas ásványvizet kell kikészíteni. Ezzel segítjük a szervezet vízutánpótlását (koffein - vízhajtó hatás) és a kávézás után megteremtjük a lehetőségét a kávé utóízének leöblítéséhez. A csésze mellé helyezett pohár csak tovább növeli a kávézás szertartásos jellegét - a vendég érzi, hogy itt nem csak iszik egy kávét, hanem kávézik - részt vesz a kávézóban is zajló életben.

Mini- sütemény, csoki vagy keksz

Ezek felhasználása több okból ajánlott. Élettani szempontból a fentebb ismertetett üres gyomor-szindróma elkerülése miatt ajánlott. A csersavat lekötve hatástalanítják azt. A kávé mellé adott ajándék, kis kedvesség ugyanakkor pozitív érzelmeket, bizalmat kelt a vendégben vendéglátója felé. Az ajándék persze nem teljesen ingyenes: beszerzési árát bekalkulálják a kávé árképzésekor. Az igényesen kivitelezett, csomagolt, elvihető édeske, a márkázott szalvétához hasonlóan természetesen marketingeszköz is. Az új vendégben tudatosítja hogy hol van, az élményt összeköti konkrét információval. Ha a kis ajándékot valaki elviszi, hírét viszi a helynek.

Tejszín

Nem kötelező - de Magyarországon szokás - tej vagy tejszín automatikus kikészítése a kávé terítékére. Amennyiben ez nem jár az alapkávékhoz (mint pl. Olaszországban), a kávélapon és a rendelésfelvételkor ezt érdemes jelezni. Tejszínből elfogadható az előre csomagolt, de legyen szobahőmérsékletű, és illeszkedjen a kávéhoz, cukorhoz, stb. Igényesebb helyeken porcelán vagy üveg mini-kannákban szolgáljuk fel a soha sem "hűtő-hideg", enyhén előmelegített tejet, tejszínt. A tej és tejszín fehérjéi lassítják a koffein hatását, így az kevésbé erőteljesen, de hosszabban érzékelhető. A tej közömbösíti a csersavat, így a kávét simábbá teszi.

Mindezen kiegészítők megteremtik a vendég számára az önálló választás lehetőségét. Mindenki a saját alap- és tejeskávé-variációját tudja összeállítani. És akkor a kávékülönlegességekről még nem is beszéltünk. A vendéglátók számára felmerülhet a kérdés: egy alapkávéhoz minden kiegészítőt automatikusan kivigyünk, vagy a rendelésfelvételnél tisztázzuk az igényeket ? A vizet minden esetben ki kell készíteni (akkor is, ha a vendég rendelt innivalót, akár ásványvizet), az édesítő fajtája, a tej vagy tejszín kérdése már lehet megbeszélés tárgya, de lehet automatizmus is. A mini-sütemények alkalmazása pedig tulajdonképpen a kávés vendéglátó saját piaci érdeke.


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein