A kincses városban 2007.08.27. | Zacc
Bár autópálya még nem vezet Kolozsvárra, Erdély nemzetközi repülőtérrel is rendelkező fővárosa az elmúlt néhány évben döbbenetes fejlődésnek indult. A "kincses városban" egymást érik az építkezések, a belvárosban példás tisztaság uralkodik, eltűntek a korábban mindent beborító piros-sárga-kék felfestések, és új erőre kapott a kávéházi élet is.

Kisebb utcákban sem kell sokáig kutakodnunk egy-egy nemzetközi eszpresszómárka táblája után, a híres Mátyás-szoborról ismert főtéren pedig két figyelemre méltó helyet is találhatunk. A Crema és a Diesel kávézó a helyiek kedvence, itt éjszaka is nagy az élet. Tüzetesebb vizsgálódásnak végül az utóbbit vetettük alá, a márványpult mögött ugyanis egy igazi Brasilia Belle Epoque kávégépet pillantottunk meg: aki veszi a fáradságot, hogy beszerezzen egy ilyen masinát, azt is pontosan tudja, miről szól egy kávézó.

A tökéletesen sallangmentes, márvány, réz, fa és bőr nemesen egyszerű kompozíciójával kialakított belső tér és a mediterrán hangulatú terasz, az egyszerű választék és a felszolgálók kedvessége végképp meggyőzött minket: a Diesel az olasz kávékultúra elegáns alkalmazása a helyi viszonyokra. A teraszról kényelmesen megfigyelhetjük a tolongó tömeget: kalapos cívisasszonyokat, díszes ruházatú cigányokat, elnyújtózva pihenő munkásokat. A rendelkezésünkre álló valutamennyiség miatt sem kell aggódni: a mellékhelyiségeket rejtő, luxus módon felújított katakombák felett pénzváltó működik. Csak egyetlenegy tüske maradt bennünk: a jól láthatóan magyarul is értő pincérhölgyek kizárólag angolul hajlandók felvenni a rendelést.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 7. évfolyamának 34. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein