Attilánk tökkel ízesített

-
Barista Bajnokságok, 2009.05.11.

Attilánk tökkel ízesített

Molnár Attila, a magyar bajnok a hatos döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!


Véget ért a tizedik Barista Világbajnokság, amelynek idén (április 17-20-ig) az Egyesült Államokbeli Atlanta adott otthont. A jubileumi verseny számunkra csodálatos eredménnyel zárult. Molnár Attila a csütörtöktől szombatig, három napon át tartó elődöntőkből továbbjutva, a vasárnapi nagydöntőben képviselte hazánkat. Attila, aki a múlt évi, Koppenhágában rendezett VB 11-ik helyezését ért el, most "lefelezte" eredményét és a hatodik helyen végzett.
Célja ez évben – saját bevallása szerint és a versenyen elmondottak alapján is – csak annyi volt, hogy bemutassa a világnak a kávé iránt érzett szenvedélyét, és közben jól érezze magát. Ez a recept 100%-ig bevált!

A döntő végeredménye

1. Gwylim Davies (623p) – Egyesült Királyság
2. Sammy Piccolo (619.5p)– Kanada
3. Michale Phillips (618.5p)– Egyesült Államok
4. Colin Harmon (572p)– Írország
5. Lee Jong Hoon (542p)– Korea
6. Molnár Attila (535.5p)– Magyarország

A versenyen – és a versenyzőtől is – szokatlan módon nem keveréket, hanem egy igen különleges fajtakávét használt mindhárom italához. Ez az arabika fajta a Yrgacheffe Beloya volt Etiópiából. Prezentációja szerint, amikor először kóstolta ezt a kávét, még a szava is elakadt annak kiegyensúlyozottságától, frissességétől és édességétől. Mint később kifejtette, olyan összetettséget hordoz a fajta, mint egy komoly "Blend" (keverék), pedig ez nem az, hanem a "Beloya". Emellett hangsúlyozta, hogy bogyós gyümölcsök illatát lehet felfedezni benne.
Különleges kávéjának egyik összetevője a sütőtök volt. Ehhez az ötletet gyerekkori emlékekből merítette, amikor édesanyja desszertként készített számára sütőtököt. Az édeskés, karamellizált, ugyanakkor növényi íz remekül passzolt a fajtakávé ízjegyeihez.
A vékonyan szeletelt tököt serpenyőben a zsűri előtt pirította, amíg az espresso és cappuccino köröket "rótta". Az alapitalokat az új szabályzat szellemében párosával, rögtön elkészültük után szervírozta a zsűrinek. A saját fejlesztésű páros-csészeszállító levette a lábáról az értékelőket és a nézőket egyaránt.
A signature drink (saját kávékreáció) folytatásaként általa "facsart" fekete áfonya levet vett elő és üvegpoharakba porciózta. Tejszínhab szifonba tej-tejszín keveréket és a sült tök préselt levét töltötte. A frissen elkészített espressót az áfonyalére öntötte, majd az érzékszervi zsűri előtt sütőtök-habbal rétegezte az italt. Ez a különlegesség minden ízében kibontotta és felerősítette az espresso jellemező tulajdonságait.

Prezentációjának legfontosabb jegyei az öröm és a letisztultság volt. Minden néző érezte és még a kommentátor is megjegyezte, milyen örömmel figyeli kávéját, amikor megjelenik a kifolyócsőr végén és elindul a csésze felé. A döntőben vele készült interjúban elmondta – amit a 15 perces gyakorlat során is többször kiemelt – számára minden iltalvariációban a legfontosabb maga a kávé, az espresso értékei. Ezért használt minél kevesebb eszközt, minél kisebb "cirkuszt". Nem show-t, hanem a Beloya kávé lényegéből valamit akart bemutatni!
Az utolsó kérdésre (miért fontos számára a kávékészítés) adott válasza pontosan fejezte ki a gyakorlat során megtapasztalt gondolkodásmódot: egyszerűen szeret igazi kávéélményt adni vendégeinek.

Tetszett a(z) Attilánk tökkel ízesített magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Attilánk tökkel ízesített magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg