Barista Bajnokságok 2009.05.11.

Attilánk tökkel ízesített

Molnár Attila, a magyar bajnok a hatos döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!


Véget ért a tizedik Barista Világbajnokság, amelynek idén (április 17-20-ig) az Egyesült Államokbeli Atlanta adott otthont. A jubileumi verseny számunkra csodálatos eredménnyel zárult. Molnár Attila a csütörtöktől szombatig, három napon át tartó elődöntőkből továbbjutva, a vasárnapi nagydöntőben képviselte hazánkat. Attila, aki a múlt évi, Koppenhágában rendezett VB 11-ik helyezését ért el, most "lefelezte" eredményét és a hatodik helyen végzett.
Célja ez évben – saját bevallása szerint és a versenyen elmondottak alapján is – csak annyi volt, hogy bemutassa a világnak a kávé iránt érzett szenvedélyét, és közben jól érezze magát. Ez a recept 100%-ig bevált!

A döntő végeredménye

1. Gwylim Davies (623p) – Egyesült Királyság
2. Sammy Piccolo (619.5p)– Kanada
3. Michale Phillips (618.5p)– Egyesült Államok
4. Colin Harmon (572p)– Írország
5. Lee Jong Hoon (542p)– Korea
6. Molnár Attila (535.5p)– Magyarország

A versenyen – és a versenyzőtől is – szokatlan módon nem keveréket, hanem egy igen különleges fajtakávét használt mindhárom italához. Ez az arabika fajta a Yrgacheffe Beloya volt Etiópiából. Prezentációja szerint, amikor először kóstolta ezt a kávét, még a szava is elakadt annak kiegyensúlyozottságától, frissességétől és édességétől. Mint később kifejtette, olyan összetettséget hordoz a fajta, mint egy komoly "Blend" (keverék), pedig ez nem az, hanem a "Beloya". Emellett hangsúlyozta, hogy bogyós gyümölcsök illatát lehet felfedezni benne.
Különleges kávéjának egyik összetevője a sütőtök volt. Ehhez az ötletet gyerekkori emlékekből merítette, amikor édesanyja desszertként készített számára sütőtököt. Az édeskés, karamellizált, ugyanakkor növényi íz remekül passzolt a fajtakávé ízjegyeihez.
A vékonyan szeletelt tököt serpenyőben a zsűri előtt pirította, amíg az espresso és cappuccino köröket "rótta". Az alapitalokat az új szabályzat szellemében párosával, rögtön elkészültük után szervírozta a zsűrinek. A saját fejlesztésű páros-csészeszállító levette a lábáról az értékelőket és a nézőket egyaránt.
A signature drink (saját kávékreáció) folytatásaként általa "facsart" fekete áfonya levet vett elő és üvegpoharakba porciózta. Tejszínhab szifonba tej-tejszín keveréket és a sült tök préselt levét töltötte. A frissen elkészített espressót az áfonyalére öntötte, majd az érzékszervi zsűri előtt sütőtök-habbal rétegezte az italt. Ez a különlegesség minden ízében kibontotta és felerősítette az espresso jellemező tulajdonságait.

Prezentációjának legfontosabb jegyei az öröm és a letisztultság volt. Minden néző érezte és még a kommentátor is megjegyezte, milyen örömmel figyeli kávéját, amikor megjelenik a kifolyócsőr végén és elindul a csésze felé. A döntőben vele készült interjúban elmondta – amit a 15 perces gyakorlat során is többször kiemelt – számára minden iltalvariációban a legfontosabb maga a kávé, az espresso értékei. Ezért használt minél kevesebb eszközt, minél kisebb "cirkuszt". Nem show-t, hanem a Beloya kávé lényegéből valamit akart bemutatni!
Az utolsó kérdésre (miért fontos számára a kávékészítés) adott válasza pontosan fejezte ki a gyakorlat során megtapasztalt gondolkodásmódot: egyszerűen szeret igazi kávéélményt adni vendégeinek.

H i r d e t é s

KávéBár Bazár 2018 #Day1 cikk borítóképe
KávéBár Bazár 2018 #Day1

Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.

Barista Bajnokságok 2018.03.03.
VI. Magyar Barista Bajnokság

Már csak két nap, és kezdetét veszi a VI. Magyar Barista Bajnokság, és ezzel együtt a Csodálatos Kávé kiállítás is.

Barista Bajnokságok 2010.04.21.
Visszaszámlálás

Már csak egy hónap és kezdődnek a hazai kávés versenyek. A tervek szerint Magyarországon soha nem látott kávés dzsembori várható a többnapos eseményen. A már jól megszokott Barista Bajnokság mellett sok más újdonság is lesz, de az itthoni helyzet áttekintése előtt nézzük a legfrissebb híreket Angiából.

Barista Bajnokságok 2010.03.17.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s