Barista Bajnokságok 2009.05.11.

Attilánk tökkel ízesített

Molnár Attila, a magyar bajnok a hatos döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!


Véget ért a tizedik Barista Világbajnokság, amelynek idén (április 17-20-ig) az Egyesült Államokbeli Atlanta adott otthont. A jubileumi verseny számunkra csodálatos eredménnyel zárult. Molnár Attila a csütörtöktől szombatig, három napon át tartó elődöntőkből továbbjutva, a vasárnapi nagydöntőben képviselte hazánkat. Attila, aki a múlt évi, Koppenhágában rendezett VB 11-ik helyezését ért el, most "lefelezte" eredményét és a hatodik helyen végzett.
Célja ez évben – saját bevallása szerint és a versenyen elmondottak alapján is – csak annyi volt, hogy bemutassa a világnak a kávé iránt érzett szenvedélyét, és közben jól érezze magát. Ez a recept 100%-ig bevált!

A döntő végeredménye

1. Gwylim Davies (623p) – Egyesült Királyság
2. Sammy Piccolo (619.5p)– Kanada
3. Michale Phillips (618.5p)– Egyesült Államok
4. Colin Harmon (572p)– Írország
5. Lee Jong Hoon (542p)– Korea
6. Molnár Attila (535.5p)– Magyarország

A versenyen – és a versenyzőtől is – szokatlan módon nem keveréket, hanem egy igen különleges fajtakávét használt mindhárom italához. Ez az arabika fajta a Yrgacheffe Beloya volt Etiópiából. Prezentációja szerint, amikor először kóstolta ezt a kávét, még a szava is elakadt annak kiegyensúlyozottságától, frissességétől és édességétől. Mint később kifejtette, olyan összetettséget hordoz a fajta, mint egy komoly "Blend" (keverék), pedig ez nem az, hanem a "Beloya". Emellett hangsúlyozta, hogy bogyós gyümölcsök illatát lehet felfedezni benne.
Különleges kávéjának egyik összetevője a sütőtök volt. Ehhez az ötletet gyerekkori emlékekből merítette, amikor édesanyja desszertként készített számára sütőtököt. Az édeskés, karamellizált, ugyanakkor növényi íz remekül passzolt a fajtakávé ízjegyeihez.
A vékonyan szeletelt tököt serpenyőben a zsűri előtt pirította, amíg az espresso és cappuccino köröket "rótta". Az alapitalokat az új szabályzat szellemében párosával, rögtön elkészültük után szervírozta a zsűrinek. A saját fejlesztésű páros-csészeszállító levette a lábáról az értékelőket és a nézőket egyaránt.
A signature drink (saját kávékreáció) folytatásaként általa "facsart" fekete áfonya levet vett elő és üvegpoharakba porciózta. Tejszínhab szifonba tej-tejszín keveréket és a sült tök préselt levét töltötte. A frissen elkészített espressót az áfonyalére öntötte, majd az érzékszervi zsűri előtt sütőtök-habbal rétegezte az italt. Ez a különlegesség minden ízében kibontotta és felerősítette az espresso jellemező tulajdonságait.

Prezentációjának legfontosabb jegyei az öröm és a letisztultság volt. Minden néző érezte és még a kommentátor is megjegyezte, milyen örömmel figyeli kávéját, amikor megjelenik a kifolyócsőr végén és elindul a csésze felé. A döntőben vele készült interjúban elmondta – amit a 15 perces gyakorlat során is többször kiemelt – számára minden iltalvariációban a legfontosabb maga a kávé, az espresso értékei. Ezért használt minél kevesebb eszközt, minél kisebb "cirkuszt". Nem show-t, hanem a Beloya kávé lényegéből valamit akart bemutatni!
Az utolsó kérdésre (miért fontos számára a kávékészítés) adott válasza pontosan fejezte ki a gyakorlat során megtapasztalt gondolkodásmódot: egyszerűen szeret igazi kávéélményt adni vendégeinek.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s