Barista Bajnokságok 2009.05.11.

Attilánk tökkel ízesített

Molnár Attila, a magyar bajnok a hatos döntőbe jutott, a versenyző ezzel 46 nemzet barista bajnokát utasította maga mögé!


Véget ért a tizedik Barista Világbajnokság, amelynek idén (április 17-20-ig) az Egyesült Államokbeli Atlanta adott otthont. A jubileumi verseny számunkra csodálatos eredménnyel zárult. Molnár Attila a csütörtöktől szombatig, három napon át tartó elődöntőkből továbbjutva, a vasárnapi nagydöntőben képviselte hazánkat. Attila, aki a múlt évi, Koppenhágában rendezett VB 11-ik helyezését ért el, most "lefelezte" eredményét és a hatodik helyen végzett.
Célja ez évben – saját bevallása szerint és a versenyen elmondottak alapján is – csak annyi volt, hogy bemutassa a világnak a kávé iránt érzett szenvedélyét, és közben jól érezze magát. Ez a recept 100%-ig bevált!

A döntő végeredménye

1. Gwylim Davies (623p) – Egyesült Királyság
2. Sammy Piccolo (619.5p)– Kanada
3. Michale Phillips (618.5p)– Egyesült Államok
4. Colin Harmon (572p)– Írország
5. Lee Jong Hoon (542p)– Korea
6. Molnár Attila (535.5p)– Magyarország

A versenyen – és a versenyzőtől is – szokatlan módon nem keveréket, hanem egy igen különleges fajtakávét használt mindhárom italához. Ez az arabika fajta a Yrgacheffe Beloya volt Etiópiából. Prezentációja szerint, amikor először kóstolta ezt a kávét, még a szava is elakadt annak kiegyensúlyozottságától, frissességétől és édességétől. Mint később kifejtette, olyan összetettséget hordoz a fajta, mint egy komoly "Blend" (keverék), pedig ez nem az, hanem a "Beloya". Emellett hangsúlyozta, hogy bogyós gyümölcsök illatát lehet felfedezni benne.
Különleges kávéjának egyik összetevője a sütőtök volt. Ehhez az ötletet gyerekkori emlékekből merítette, amikor édesanyja desszertként készített számára sütőtököt. Az édeskés, karamellizált, ugyanakkor növényi íz remekül passzolt a fajtakávé ízjegyeihez.
A vékonyan szeletelt tököt serpenyőben a zsűri előtt pirította, amíg az espresso és cappuccino köröket "rótta". Az alapitalokat az új szabályzat szellemében párosával, rögtön elkészültük után szervírozta a zsűrinek. A saját fejlesztésű páros-csészeszállító levette a lábáról az értékelőket és a nézőket egyaránt.
A signature drink (saját kávékreáció) folytatásaként általa "facsart" fekete áfonya levet vett elő és üvegpoharakba porciózta. Tejszínhab szifonba tej-tejszín keveréket és a sült tök préselt levét töltötte. A frissen elkészített espressót az áfonyalére öntötte, majd az érzékszervi zsűri előtt sütőtök-habbal rétegezte az italt. Ez a különlegesség minden ízében kibontotta és felerősítette az espresso jellemező tulajdonságait.

Prezentációjának legfontosabb jegyei az öröm és a letisztultság volt. Minden néző érezte és még a kommentátor is megjegyezte, milyen örömmel figyeli kávéját, amikor megjelenik a kifolyócsőr végén és elindul a csésze felé. A döntőben vele készült interjúban elmondta – amit a 15 perces gyakorlat során is többször kiemelt – számára minden iltalvariációban a legfontosabb maga a kávé, az espresso értékei. Ezért használt minél kevesebb eszközt, minél kisebb "cirkuszt". Nem show-t, hanem a Beloya kávé lényegéből valamit akart bemutatni!
Az utolsó kérdésre (miért fontos számára a kávékészítés) adott válasza pontosan fejezte ki a gyakorlat során megtapasztalt gondolkodásmódot: egyszerűen szeret igazi kávéélményt adni vendégeinek.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s