Kávés versenyek tavasza 2010-ben

-
Barista Bajnokságok, 2009.06.22.

Kávés versenyek tavasza 2010-ben

Az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) magyar tagozatának vezetője – Sóti Róbert – tájékoztatása szerint a magyar chapter hivatalos döntést hozott a barista és kávés bajnokságok időpontjáról. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a versenyeket ezután itthon is a tavaszi időszakban tartják.


Hazánkban az utóbbi években megszokottá vált, hogy a Barista Bajnokság ősszel kerül megrendezésre, majd a győztes a rákövetkező évben képviseli hazánkat a világbajnokságon. Így pl. a 2008-as magyar bajnok 2009 áprilisában utazott ki a világversenyre, Atlantába. A külföldön elterjedt módszertan azonban az, hogy az adott év országos bajnokai mérik össze tudásukat a nemzetközi porondon. Ennek szellemében a következő Barista Bajnokságot a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontjában szervezik meg.
A döntés értelmében a VI. Barista Bajnoksággal egy helyszínen és egy időben (de valószínűleg több napra szétosztva) bonyolítják a II. Latte Art Bajnokságot, a II. Kávékóstoló Bajnokságot (Cup Tasting) sőt az első Kávé és Párlat Bajnokságot. Ugyanitt megrendezik (talán még csak bemutató jelleggel) az Ibrikes kávékészítés versenyét is.
Az első helyezettek jogot szereznek az adott világbajnokságokon való részvételre. A pontos helyszínt és időpontot heteken belül nyilvánosságra hozzák és elindul a nevezési időszak.

A már (nagy magyar sikerrel!) lezárult 2009-es Barista VB-t követően, június 26- 28. között Köln-ben rendezik meg a Latte Art és Cup Tasting mellett a "Coffee in Good Spirit" (Kávé és Párlat) és a "Cezve-Ibrik" (Török-kávé készítő) világbajnokságot is.
Hazánkat Horváth Lajos, (Latte Art) Cseresnyés Márk (Cup Tasting)és Hajdú Péter (Coffee in Good Spirit) képviseli.
Sok sikert kívánunk a magyar versenyzőknek!

Tetszett a(z) Kávés versenyek tavasza 2010-ben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávés versenyek tavasza 2010-ben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg