Barista Bajnokságok 2009.03.30.

Részletek a világbajnokságról

Már csak pár hét és újra itt a 10. Barista VB! Aki még nem tudná, az idei évben a szokásos kora nyári időpontot kicsit előbbre hozták: április 16-19 között kerül megrendezésre a verseny. A helyszín pedig az Egyesült Államok, a keleti parti Georgia állam fővárosa, Atlanta.


A közvetítés
Az indulók 16-tól három napon át, három körben mutatják be versenygyakorlatukat, prezentálják kávéikat. A harmadik nap estéjén (helyi idő szerint 17.30-kor) kihirdetik a hat döntőbe került versenyző nevét. A döntőre 19-én, vasárnap 12-14 óra között kerül sor. A díjátadás 15 órától lesz megtekinthető. Szerencsére ez nem csak azokra vonatkozik, akik a helyszínen izgulják végig a versenyt! A világbajnokság hivatalos honlapjáról idén is elérhető lesz a verseny első napjától az élő közvetítés. A döntő közvetítése nálunk az esti főműsor-időbe esik.

Szabályváltozások
Az alapvető feladat – 4 espresso, 4 cappuccino és 4 saját kreációjú különleges kávé elkészítése és szervírozása 15 perc alatt – nem változott, de sok kisebb és nagyobb változtatást vezettek be ebben az évben.
Az új pontozási szisztéma szerint az érzékszervi bíró maximum 179 pontot adhat egy-egy versenyzőnek. Az eddigi évekhez képest fő különbségként kiemelendő, hogy ebben a rendszerben sokkal kisebb szerep jut a technikai bírók által adott pontszámoknak. Korábban az ő pontszámaikat átlagolták, majd hozzáadták minden érzékszervi bíró pontszámához. A két technikai bíró így valójában "négy embernyi" pontot adott. Az új rendszerben pontjaikat (maximum 77) a főbíró egyszerűen hozzáadja az érzékszervi pontokhoz, nincs duplázás. A technikai pontszámok súlya így 35-ről 18%ra esik vissza, az érzékszervi pontok súlya viszont 65-ről 82%-ra nő az összesített eredményben!
A maximálisan elérhető pontok száma 870 (4x179 + 2x77).

További fontos változások:

 • az egy csoportba tartozó négy italt (pl.: 4 espresso) nem kell egyszerre felszolgálni, az elkészült kávéital(oka)t rögtön a zsűri asztalához lehet vinni
 • a technikai zsűri nem vizsgálja-értékeli az espresso alapokat (pl.:cappuccino öntés előtt)
 • a technikai zsűri már nem az "őrlő hozzáértést" pontozza (hisz erről valójában nem tud megbizonyosodni), hanem a munkaterület-menedzsmentet
 • az egy csoportba tartozó 2-2 espresso alap kifolyási ideje között max. 3 mp. különbség lehet
 • nem kötelező elem a cukor szervírozáskor
 • az érzékszervi értékelésben az espresso, a cappuccino és különleges ital ízharmóniája jóval hangsúlyosabban kerül értékelésre mint az előző évek világbajnokságain
 • nagyobb hangsúly az egyes érzékszervi bírók összbenyomásán, azaz mennyire volt magával ragadó és informatív a versenyző prezentációja.

  Technológia
  Alapvető változás, hogy az eddig megszokott La Marzocco helyett az új gépszponzor, a Nuova Simonelli által gyártott Aurelia gépek lesznek beállítva a munkaterületeken. Mivel ez egy hagyományos hőcserélős rendszerű gép, nem tesz lehetővé olyan lineáris, állandó és pontos beállítást, mint a La Marzocco. Az eddig megszokott 9 bar és 93.5 °C (200F) helyett 8.5-9.5 bar és 90.5-96°C (195-205F) a gépek installálási paraméterei.
  A pumpanyomást és csaptelep-hőfokot érdemes mindig az adott keverékhez igazítani, hogy a legjobb minőséget "hozzuk ki belőle". A barista VB-n megfordul a helyzet, a gép technológiai paraméterei adottak, így a versenyzőknek ennek megfelelő kávékeverékeket érdemes a versenyre vinni.
  A hagyományos eszpresszó gépek sajátos technológiai ingadozása sokak szerint árthat a versenynek, mások szerint azonban kerekebb és lágyabb ízű kávékat lehet majd készíteni az enyhén ingadozó, visszacsökkenő hőfok és nyomás miatt. Mindenesetre okozhat meglepetéseket azok számára, akik a La Marzoccóhoz alakították ki a keveréket.
  A versenyző használhatja a szervezők által felajánlott (Mahlkönig K30/K30Twin) őrlőt, de viheti a sajátját is. Egyre elterjedtebb, hogy több keverékkel indulnak a baristák, így valószínűleg sok dupla babkávétartályos gépet fogunk látni. A folyamatos őrlők valószínűleg kiszorítják az adagolórekeszes társaikat, mert versenykörülmények között jobban használhatók.

  Magyarország képviseletében Molnár Attila indul, aki múlt évben majdnem bekerült a legjobbak közé, szurkoljunk mindannyian Neki, hogy idén a 19-ei hatos döntőben is láthassuk!
  www.worldbaristachampionship.com

 • H i r d e t é s

  KávéBár Bazár 2018 #Day1 cikk borítóképe
  KávéBár Bazár 2018 #Day1

  Amatőr barista verseny, előadások, workshopok, kóstolók. Ezek jellemezték a 2018-as tavaszi KávéBár Bazár első napját.

  Barista Bajnokságok 2018.03.03.
  VI. Magyar Barista Bajnokság

  Már csak két nap, és kezdetét veszi a VI. Magyar Barista Bajnokság, és ezzel együtt a Csodálatos Kávé kiállítás is.

  Barista Bajnokságok 2010.04.21.
  Visszaszámlálás

  Már csak egy hónap és kezdődnek a hazai kávés versenyek. A tervek szerint Magyarországon soha nem látott kávés dzsembori várható a többnapos eseményen. A már jól megszokott Barista Bajnokság mellett sok más újdonság is lesz, de az itthoni helyzet áttekintése előtt nézzük a legfrissebb híreket Angiából.

  Barista Bajnokságok 2010.03.17.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s