Barista Iroda 2008.05.19.

Karlsbadi kanna

Sokan azt hiszik, hogy a hosszú kávé kifejezés nem jelezhet minőséget, ez azonban nem igaz! Az eredeti hosszúkávé őshazája Németország, kávékészítési eszköze pedig a karlsbadi kanna.


A technológia elterjedésének előfeltétele volt, hogy Meissenben, 1710-ben, Európában először gyártottak porcelánt. Ezáltal megszűnt a porcelán-függősség Kínától, így Európa-szerte lehetőség nyílt a forrázásos technológia gyors elterjedésére.

Ebben a kultúrkörben Németországtól Norvégiáig, sőt a balti államokig a kávé alapvetően nem frissítő (bár az álmosító skandináv éjszakák alatt az is), hanem inkább forró, melegítő ital. Az észak-európai kávékultúra jellemző kávéfőzési módja éppen ezért a forrázó-csepegtető filteres módszer.

A kávé hosszú és híg, gyümölcsösen savas, "teaszerű" ital, amely ideális kísérője a délutáni szendvics és sütemény fogyasztásnak. Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna, mely az 1700-as évektől lassan intézménnyé vált.

A kanna első ránézésre csakugyan a teáskannákhoz hasonlatos. A 100%-ban arabika fajtákból álló, világos pörkölésű kávé igen durva őrleményét a kanna leemelhető felső részébe szórjuk. Ez a tartály alul – szintén porcelánból készült – szűrőben végződik. Ráhelyezzük a kannára és ráöntjük a frissen felforralt, majd kb.: 80°C-ra kihűlt vizet. Az őrlemény rögtön "megszívja magát", és jó ideig visszatartja a vizet. A kávé valóban cseppenként szűrődik át az alsó tartályba. Kávétejszínnel, vagy zsíros tejjel ízesítve gyönyörű narancsos árnyalatot kap.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s