Barista Iroda 2008.05.19.

Karlsbadi kanna

Sokan azt hiszik, hogy a hosszú kávé kifejezés nem jelezhet minőséget, ez azonban nem igaz! Az eredeti hosszúkávé őshazája Németország, kávékészítési eszköze pedig a karlsbadi kanna.


A technológia elterjedésének előfeltétele volt, hogy Meissenben, 1710-ben, Európában először gyártottak porcelánt. Ezáltal megszűnt a porcelán-függősség Kínától, így Európa-szerte lehetőség nyílt a forrázásos technológia gyors elterjedésére.

Ebben a kultúrkörben Németországtól Norvégiáig, sőt a balti államokig a kávé alapvetően nem frissítő (bár az álmosító skandináv éjszakák alatt az is), hanem inkább forró, melegítő ital. Az észak-európai kávékultúra jellemző kávéfőzési módja éppen ezért a forrázó-csepegtető filteres módszer.

A kávé hosszú és híg, gyümölcsösen savas, "teaszerű" ital, amely ideális kísérője a délutáni szendvics és sütemény fogyasztásnak. Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna, mely az 1700-as évektől lassan intézménnyé vált.

A kanna első ránézésre csakugyan a teáskannákhoz hasonlatos. A 100%-ban arabika fajtákból álló, világos pörkölésű kávé igen durva őrleményét a kanna leemelhető felső részébe szórjuk. Ez a tartály alul – szintén porcelánból készült – szűrőben végződik. Ráhelyezzük a kannára és ráöntjük a frissen felforralt, majd kb.: 80°C-ra kihűlt vizet. Az őrlemény rögtön "megszívja magát", és jó ideig visszatartja a vizet. A kávé valóban cseppenként szűrődik át az alsó tartályba. Kávétejszínnel, vagy zsíros tejjel ízesítve gyönyörű narancsos árnyalatot kap.

H i r d e t é s

Panettone

A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.

Barista Iroda 2011.11.17.
A kávés webshop

A 2006 óta működő Barista Szaküzlet megnyitotta kávés webáruházát. Profi eszközök, valódi kávéminőség, igazi kávéélmény: 6 különböző kávékészítési mód, 40 kávés világmárka, 136 kávékeverék, 350 termék...

Barista Iroda 2009.11.03.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s