Barista iskola 2011.08.26.

Hogyan lehetne életszerűbbé tenni a barista versenyt?

Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot. A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.


A legpatinásabb és legtöbbre értékelt kávés VB szervezőinek feladták a leckét a World of Coffee szakkiállítás keretében megrendezett versenyek. A Latte art, Kávé és párlat és Cezve/Ibrik VB-ken tapasztalható fejlesztés és fejlődés, illetve a most debütáló, de komoly fejlődési potenciállal bíró filteres-csepegtetős (World Brewers Cup) versengés gondolkodóba ejtheti az embert.

 

 

A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben. És a hangsúly most a lényegen van.
Mert a kérdés újból és újból felmerül a kávés szakmában, külföldön és itthon egyaránt, hogy minek-kinek a versenye is a WBC? A fentebb említett viadalok célja konkrét: egy adott téma, specializáció (pl.: latte art) legjobbjait megkeresni. A meghatározott feladat tehát nagyon egyértelmű, ezért sokkal könnyebb végrehajtani. A szervezők pedig mindent meg is tesznek az ügy érdekében. Elég a Latte art VB legújabb szabálymódosításait, az innovatív változtatásokat áttekinteni. 2+1 körben különböző feladatok elé állítják a versenyzőket, hogy teszteljék tudásukat. Rájöttek, hogy ha mindenki csak a saját csészéjébe, csak a kedvenc formáját önti, az nem ad teljes képet. Ez csak a legelső kör. Ezután jönnek a sztenderd csészék, majd a továbbjutók számára a kisorsolt motívumok és az extrém csésze és edényformák. Ez izgalmasabbá teszi a nézők számára is a közvetítést, ugyanakkor reálisabb képet ad a résztvevők tudásáról. Nem biztos, hogy tökéletes a módszer, de mindenképpen jó irányt mutat.
Ezzel szemben a WBC maradt a régi. Most már 3 egymást követő, szűkülő létszámú körben történik ugyanaz: 4 espresso, 4 cappuccino és 4 "signature beverage" 15 perc alatt. De miért? Sokszor felmerült, hogy életszerűbbé kéne tenni a versenyt, a három körös rendszer ezt lehetővé is tenné, mégsem történik változás.

 

 

A 15 perces "gyakorlat" csakugyan alkalmas arra, hogy az indulók kávés ismereteiről számot adjon. A barista valóban egyfajta "egyensúlyozó művész", aki az alapanyag és technológia között próbál harmóniát létrehozni. Minél többet tanul és tapasztal meg a kávékultúrából, annál nagyobb esélye van a győzelemre. Ugyanakkor ez a módszer a barista alapvető és legmélyebb, elemi tudását, a szakszerű kávékészítést alig-alig vizsgálja.
Nem derül ki, hogy egy valós helyzetet imitáló 15 perc alatt, a folyamatosan (2-4 percenként) beérkező, véletlenszerű rendeléseket hogy "adná ki" a barista. Az ekkor vizsgálható jellemzők – reakcióidő, munkaszervezés, gyorsaság, üzembiztonsághitelesen megmutatnák a kávékészítők tudását és tapasztalatát. Így az első kört csak igazi baristák "élhetnék túl". Ezzel sokat emelkedne a verseny presztízse azon több millió barista számára, akik napi 8-12 órában próbálják szakszerűen "adagolni" a kávét a vendéglátóhelyeken. Ha mindez egyszerre 2-3 munkaterületen, párhuzamosan zajlik (vö. Cup Tasting VB), a nézők számára is érthetővé és élvezhetővé válna, hogy ugyanazt a rendeléssort az egyes versenyzők milyen sikerrel teljesítik.

 

 

A következő, középdöntő kört érdemes lenne a barista fortélynak ("craft") és a szponzoroknak szentelni. Mit tud kihozni az adottságokból, az előre meghatározott alapanyagokból és technológiából a 12 versenyző. Állítson az őrlőn, variáljon az adagmennyiségen és próbálja a legjobb espresso minőséget elérni. A megadott tejből, kisorsolt öntési formával sztenderd csészébe készítse el a legszebb cappuccinót. A rendelkezésre álló fix összetevőkből kreáljon igazi különlegességet a zsűrinek.
Az utolsó felvonásban pedig jöhet a jól bevált formula: 15 perc – 12 ital, szabad gyakorlat. Elkötelezettség, karizma, prezentáció, kreativitás, koncentráció…a szakma csúcsa. Egyszeri és megismételhetetlen varázslat. Azok a versenyzők, akik így kerülnek ide, már biztos, hogy nyertek.

 

Pro Barista

Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.

Barista iskola 2010.12.08.
Megújúl A Barista

Júniustól vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.

Barista iskola 2010.06.15.
Újévi kedvezmény

Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk!
Amennyiben január 8-ig regisztrál a februári tanfolyamra, az elérhető legnagyobb, 25%-os kedvezményt adjuk a tanfolyam díjából!
Regisztrálni az oktatási díj befizetésével lehet. A regisztrációról névre szóló vouchert adunk.

Listaár: 95.000 Ft (+áfa)
ÚJÉVI kedvezményes ár: 71.250 Ft (+áfa)

Barista iskola 2010.01.04.

Kávéházak magazin

cipő kávéból és PET palackból » Rens cikk borítóképe
cipő kávéból és PET palackból » Rens

Szeretnél olyan cipőt, ami kávéból készült? Néhány napig még megrendelheted » Kickstarteren indult egy érdekes kampány, ahol 300g kávézaccból és 6 használt PET palackból készítnek cipőt. Ez egy (fél)millió dolláros ötlet! :)

Zacc 2019.08.09.
Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

Kávé akadémia 2019.08.07.
Kaffeine powered by Freyja cikk borítóképe
Kaffeine powered by Freyja

Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában

Blog írások 2019.08.28.