Barista iskola 2011.08.26.

Hogyan lehetne életszerűbbé tenni a barista versenyt?

Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot. A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.


A legpatinásabb és legtöbbre értékelt kávés VB szervezőinek feladták a leckét a World of Coffee szakkiállítás keretében megrendezett versenyek. A Latte art, Kávé és párlat és Cezve/Ibrik VB-ken tapasztalható fejlesztés és fejlődés, illetve a most debütáló, de komoly fejlődési potenciállal bíró filteres-csepegtetős (World Brewers Cup) versengés gondolkodóba ejtheti az embert.

 

 

A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben. És a hangsúly most a lényegen van.
Mert a kérdés újból és újból felmerül a kávés szakmában, külföldön és itthon egyaránt, hogy minek-kinek a versenye is a WBC? A fentebb említett viadalok célja konkrét: egy adott téma, specializáció (pl.: latte art) legjobbjait megkeresni. A meghatározott feladat tehát nagyon egyértelmű, ezért sokkal könnyebb végrehajtani. A szervezők pedig mindent meg is tesznek az ügy érdekében. Elég a Latte art VB legújabb szabálymódosításait, az innovatív változtatásokat áttekinteni. 2+1 körben különböző feladatok elé állítják a versenyzőket, hogy teszteljék tudásukat. Rájöttek, hogy ha mindenki csak a saját csészéjébe, csak a kedvenc formáját önti, az nem ad teljes képet. Ez csak a legelső kör. Ezután jönnek a sztenderd csészék, majd a továbbjutók számára a kisorsolt motívumok és az extrém csésze és edényformák. Ez izgalmasabbá teszi a nézők számára is a közvetítést, ugyanakkor reálisabb képet ad a résztvevők tudásáról. Nem biztos, hogy tökéletes a módszer, de mindenképpen jó irányt mutat.
Ezzel szemben a WBC maradt a régi. Most már 3 egymást követő, szűkülő létszámú körben történik ugyanaz: 4 espresso, 4 cappuccino és 4 "signature beverage" 15 perc alatt. De miért? Sokszor felmerült, hogy életszerűbbé kéne tenni a versenyt, a három körös rendszer ezt lehetővé is tenné, mégsem történik változás.

 

 

A 15 perces "gyakorlat" csakugyan alkalmas arra, hogy az indulók kávés ismereteiről számot adjon. A barista valóban egyfajta "egyensúlyozó művész", aki az alapanyag és technológia között próbál harmóniát létrehozni. Minél többet tanul és tapasztal meg a kávékultúrából, annál nagyobb esélye van a győzelemre. Ugyanakkor ez a módszer a barista alapvető és legmélyebb, elemi tudását, a szakszerű kávékészítést alig-alig vizsgálja.
Nem derül ki, hogy egy valós helyzetet imitáló 15 perc alatt, a folyamatosan (2-4 percenként) beérkező, véletlenszerű rendeléseket hogy "adná ki" a barista. Az ekkor vizsgálható jellemzők – reakcióidő, munkaszervezés, gyorsaság, üzembiztonsághitelesen megmutatnák a kávékészítők tudását és tapasztalatát. Így az első kört csak igazi baristák "élhetnék túl". Ezzel sokat emelkedne a verseny presztízse azon több millió barista számára, akik napi 8-12 órában próbálják szakszerűen "adagolni" a kávét a vendéglátóhelyeken. Ha mindez egyszerre 2-3 munkaterületen, párhuzamosan zajlik (vö. Cup Tasting VB), a nézők számára is érthetővé és élvezhetővé válna, hogy ugyanazt a rendeléssort az egyes versenyzők milyen sikerrel teljesítik.

 

 

A következő, középdöntő kört érdemes lenne a barista fortélynak ("craft") és a szponzoroknak szentelni. Mit tud kihozni az adottságokból, az előre meghatározott alapanyagokból és technológiából a 12 versenyző. Állítson az őrlőn, variáljon az adagmennyiségen és próbálja a legjobb espresso minőséget elérni. A megadott tejből, kisorsolt öntési formával sztenderd csészébe készítse el a legszebb cappuccinót. A rendelkezésre álló fix összetevőkből kreáljon igazi különlegességet a zsűrinek.
Az utolsó felvonásban pedig jöhet a jól bevált formula: 15 perc – 12 ital, szabad gyakorlat. Elkötelezettség, karizma, prezentáció, kreativitás, koncentráció…a szakma csúcsa. Egyszeri és megismételhetetlen varázslat. Azok a versenyzők, akik így kerülnek ide, már biztos, hogy nyertek.

 

H i r d e t é s

Pro Barista

Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.

Barista iskola 2010.12.17.
Megújúl A Barista

Júniustól vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.

Barista iskola 2010.06.15.
Újévi kedvezmény

Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk!
Amennyiben január 8-ig regisztrál a februári tanfolyamra, az elérhető legnagyobb, 25%-os kedvezményt adjuk a tanfolyam díjából!
Regisztrálni az oktatási díj befizetésével lehet. A regisztrációról névre szóló vouchert adunk.

Listaár: 95.000 Ft (+áfa)
ÚJÉVI kedvezményes ár: 71.250 Ft (+áfa)

Barista iskola 2010.01.04.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s