Blog írások 2019.12.01.

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)


Darált kávé - kávédaráló

A spájz ajtaját kinyitva vagy a konyhaszekrényt feltúrva még Te is biztosan találnál régi, elektromos kávédaráló masinát. Tudod, az a faék egyszerűen működő, de annál nagyobb zajjal járó kisgép, ami vasárnap reggel az egész szomszédságot képes volt felverni. Na, jó, bevallom, a mi otthonunkban is lapul egy ilyen, amit nem a hatékonysága, sokkal inkább már-már muzeális értéke miatt őrizgetünk. Szóval ezt inkább hagyd meg köles, mandula vagy mák őrlésére. Ezek a motorral működő, késes darálók még ma is kaphatók. Hátrányuk, hogy az őrlemény finomságát nem tudod előre beállítani, és a végeredmény is rendkívül pontatlan. Az őrlemény hajlamos túlhevülni, melynek eredménye egy baromi keserű, égetett íz. A szemcsék durvábbak, így például egy valamirevaló eszpresszót soha nem fogsz tudni vele elkészíteni.

Őrölt kávé - kávéőrlő

Az eltérő kávéfőzési módok tehát más-más finomságot követelnek meg. A minőségi kávéőrlők (merthogy, ezek már őrölnek, nem darálnak) síktárcsás vagy kúpkerekes gépek, állítási lehetőséggel. Ha megteheted, érdemes egyébként az utóbb említett, drágább típusra beruháznod. Az őrlőfejek a kávédarálóval ellentétben finoman dolgoznak, és egyre apróbb méretűre zúzzák a babokat. Az, hogy kézi vagy elektromos modellt választasz, már tényleg csak a saját személyes és kényelmi preferenciádon múlik.

Hogy mi ebből a tanulság?

Őrölt és darált kávé esetében minőségbeli különbségről beszélünk. Ha ragaszkodsz a friss, szemes kávéhoz, mindenképpen szerezz be egy normális kávéőrlőt. Ennek a legalsó ára 15-20 ezer forint körül mozog. Ha pedig szívügyed a jó kávé, vagy professzionális/éttermi felhasználásra keresel egy megbízható masinát, ettől jóval magasabb árfekvésű, prémium kategóriás gépek közül érdemes válogatnod.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s