Blog írások 2019.12.01.

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)


Darált kávé - kávédaráló

A spájz ajtaját kinyitva vagy a konyhaszekrényt feltúrva még Te is biztosan találnál régi, elektromos kávédaráló masinát. Tudod, az a faék egyszerűen működő, de annál nagyobb zajjal járó kisgép, ami vasárnap reggel az egész szomszédságot képes volt felverni. Na, jó, bevallom, a mi otthonunkban is lapul egy ilyen, amit nem a hatékonysága, sokkal inkább már-már muzeális értéke miatt őrizgetünk. Szóval ezt inkább hagyd meg köles, mandula vagy mák őrlésére. Ezek a motorral működő, késes darálók még ma is kaphatók. Hátrányuk, hogy az őrlemény finomságát nem tudod előre beállítani, és a végeredmény is rendkívül pontatlan. Az őrlemény hajlamos túlhevülni, melynek eredménye egy baromi keserű, égetett íz. A szemcsék durvábbak, így például egy valamirevaló eszpresszót soha nem fogsz tudni vele elkészíteni.

Őrölt kávé - kávéőrlő

Az eltérő kávéfőzési módok tehát más-más finomságot követelnek meg. A minőségi kávéőrlők (merthogy, ezek már őrölnek, nem darálnak) síktárcsás vagy kúpkerekes gépek, állítási lehetőséggel. Ha megteheted, érdemes egyébként az utóbb említett, drágább típusra beruháznod. Az őrlőfejek a kávédarálóval ellentétben finoman dolgoznak, és egyre apróbb méretűre zúzzák a babokat. Az, hogy kézi vagy elektromos modellt választasz, már tényleg csak a saját személyes és kényelmi preferenciádon múlik.

Hogy mi ebből a tanulság?

Őrölt és darált kávé esetében minőségbeli különbségről beszélünk. Ha ragaszkodsz a friss, szemes kávéhoz, mindenképpen szerezz be egy normális kávéőrlőt. Ennek a legalsó ára 15-20 ezer forint körül mozog. Ha pedig szívügyed a jó kávé, vagy professzionális/éttermi felhasználásra keresel egy megbízható masinát, ettől jóval magasabb árfekvésű, prémium kategóriás gépek közül érdemes válogatnod.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.
Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos cikk borítóképe
Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos

Az American Journal of Medicine közzétett új tanulmányában az Egyesült Államok kutatói arra keresték a választ, hogy a koffein és alkohol tartalmú italok milyen hatással vannak a migrénes fejfájásra és az alvás minőségére.

Kávé és egészség 2019.11.26.

H i r d e t é s