Café Budapest 2009.01.20.

Csendes Létterem Őrző

Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.


Hogy mi az a létterem őrző, azon sokat nem érdemes töprengeni, körbepillantva ugyanis rögtön látszik: ez egy egyszerű romkávéház. (Ha különbséget teszünk romkocsma és romkávéház között, a Csendes feltétlenül az utóbbi: inkább Sirály, Kiadó, Bob és Bobek, mint Szimpla, Szóda vagy Mumus.)

Még találóbb lenne azt mondani: ez egy lomkávéház. Itt ugyanis az összes felsorolt kultuszhelyhez képest hatványozottan nagyobb az apró-cseprő lomok koncentrációja. Minden négyzetcentiméterre jut egy ismerős vagy éppen meghökkentő kacat: a plafonon malacok, háromkerekű biciklik, csilláron lógó gumibabafürtök, az állólámpákon színes gumipapucsok, kazetták, fejhallgatók, a falon babaház, gabikocka, absztrakt zsírkrétaalkotások. Az első benyomás: egy regresszív hajlamú bölcsészlány felrobbant tudatalattijában ülünk, a nagymama kiselejtezett nyikorgós székein, csipketerítő mellett, néhány, a fentieket ellensúlyozó kristálycsillár és egyéb polgári kellék társaságában.


Mindezt a hatalmas belmagasság és a nagyszámú, kulturáltan társalgó vendég teszi mégis elviselhetővé, sőt, ha mi is berendezkedtünk a kitágult tudatalattiban - mint Jónás a cethalban -, akkor a kezdeti zaklatottságot az otthonosság érzése váltja majd fel. Szépen, csendben. Csak a nagymama főztjére ne számítsunk, hiszen az ételválaszték teljes spektruma: ropi és sós mogyoró. Ehhez persze eszcájgra sincs szükség - nyilván ezért szúrtak minden villát a szomszédos állólámpa lábába.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 9. évfolyamának 1-2. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus illetve Kultúra rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s