Café Budapest 2009.01.20.

Csendes Létterem Őrző

Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.


Hogy mi az a létterem őrző, azon sokat nem érdemes töprengeni, körbepillantva ugyanis rögtön látszik: ez egy egyszerű romkávéház. (Ha különbséget teszünk romkocsma és romkávéház között, a Csendes feltétlenül az utóbbi: inkább Sirály, Kiadó, Bob és Bobek, mint Szimpla, Szóda vagy Mumus.)

Még találóbb lenne azt mondani: ez egy lomkávéház. Itt ugyanis az összes felsorolt kultuszhelyhez képest hatványozottan nagyobb az apró-cseprő lomok koncentrációja. Minden négyzetcentiméterre jut egy ismerős vagy éppen meghökkentő kacat: a plafonon malacok, háromkerekű biciklik, csilláron lógó gumibabafürtök, az állólámpákon színes gumipapucsok, kazetták, fejhallgatók, a falon babaház, gabikocka, absztrakt zsírkrétaalkotások. Az első benyomás: egy regresszív hajlamú bölcsészlány felrobbant tudatalattijában ülünk, a nagymama kiselejtezett nyikorgós székein, csipketerítő mellett, néhány, a fentieket ellensúlyozó kristálycsillár és egyéb polgári kellék társaságában.


Mindezt a hatalmas belmagasság és a nagyszámú, kulturáltan társalgó vendég teszi mégis elviselhetővé, sőt, ha mi is berendezkedtünk a kitágult tudatalattiban - mint Jónás a cethalban -, akkor a kezdeti zaklatottságot az otthonosság érzése váltja majd fel. Szépen, csendben. Csak a nagymama főztjére ne számítsunk, hiszen az ételválaszték teljes spektruma: ropi és sós mogyoró. Ehhez persze eszcájgra sincs szükség - nyilván ezért szúrtak minden villát a szomszédos állólámpa lábába.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 9. évfolyamának 1-2. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus illetve Kultúra rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében cikk borítóképe
  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében

  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.

  Café Budapest 2018.09.03.
  Mécses és kandeláber

  A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.

  Café Budapest 2009.02.03.
  Csata a halványzöld polcért..

  Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.

  Café Budapest 2009.01.21.

  Kávéházak magazin

  Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
  Szálas tea vs. filteres

  A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

  Tea 2019.11.19.
  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.

  H i r d e t é s