Café Budapest 2008.04.17.

Eredeti Kópia

A belvárosi kávézó elnevezése találó. A kópiához társíthatjuk a hely profiljához szorosan kötődő vizuális művészeteket, ám a szóviccekre érzékenyek könnyen képzettársítást végezhetnek a közös ivással is.


A boltíves belső terek retrós hangulatú karosszékei, a pult mögötti zo máncfényű kredenc, a korai fekete-fehér fényképek, és a klubdélutánok elmaradhatatlan kellékei: az üvegszekrényben stószban álló társasjátékok mindenesetre hajdanvolt idők ügyes másolatai, hogy ne mondjuk: kópiái. Fontos, hogy az egykori kávéházi hangulat megidézésére tett erőfeszítések nem csupán a berendezésben, hanem programokban és tervekben is tetten érhetők.

A Kópia él a klasszikus termékkapcsolással, összeköti a kávé élvezetét az irodalommal és a képzőművészettel. A kávézó falai rendszerint képzőművészeti kiállításoknak, egyéb felületei pedig költői esteknek adnak helyet. A YAWU Művészeti Műhely Kulturális Egyesület Ködlámpa címmel minden hétfőre összmű vészeti eseményt szervez, az önelnevezésben szereplő fotóműterem pedig már a jövőről szól.

A kávézó békebeli fényképészeti műhely beindítását tervezi, ahol hagyományos módszerrel készülhetnek művészi portrék. Sok izgalmas vállalkozást rejteget tehát a hely, ugyanakkor a választékközlő lap kávékínálata szokványos, a hangsúly inkább a sörök, borok, párlatok felé tolódik el, némi kiegészítő ropogtatnivalóval. A napilapok jelentősége a délután négyes nyitásra csökken ugyan, mi mégis hiányoltuk a friss olvasnivalókat, illetve az internet-hozzáférés mellett egy bemutatkozó honlapot.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 15. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.
  100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
  100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

  Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

  Café World 2020.01.15.
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Kávé akadémia 2020.01.13.

  H i r d e t é s