Café Budapest 2008.04.17.

Eredeti Kópia

A belvárosi kávézó elnevezése találó. A kópiához társíthatjuk a hely profiljához szorosan kötődő vizuális művészeteket, ám a szóviccekre érzékenyek könnyen képzettársítást végezhetnek a közös ivással is.


A boltíves belső terek retrós hangulatú karosszékei, a pult mögötti zo máncfényű kredenc, a korai fekete-fehér fényképek, és a klubdélutánok elmaradhatatlan kellékei: az üvegszekrényben stószban álló társasjátékok mindenesetre hajdanvolt idők ügyes másolatai, hogy ne mondjuk: kópiái. Fontos, hogy az egykori kávéházi hangulat megidézésére tett erőfeszítések nem csupán a berendezésben, hanem programokban és tervekben is tetten érhetők.

A Kópia él a klasszikus termékkapcsolással, összeköti a kávé élvezetét az irodalommal és a képzőművészettel. A kávézó falai rendszerint képzőművészeti kiállításoknak, egyéb felületei pedig költői esteknek adnak helyet. A YAWU Művészeti Műhely Kulturális Egyesület Ködlámpa címmel minden hétfőre összmű vészeti eseményt szervez, az önelnevezésben szereplő fotóműterem pedig már a jövőről szól.

A kávézó békebeli fényképészeti műhely beindítását tervezi, ahol hagyományos módszerrel készülhetnek művészi portrék. Sok izgalmas vállalkozást rejteget tehát a hely, ugyanakkor a választékközlő lap kávékínálata szokványos, a hangsúly inkább a sörök, borok, párlatok felé tolódik el, némi kiegészítő ropogtatnivalóval. A napilapok jelentősége a délután négyes nyitásra csökken ugyan, mi mégis hiányoltuk a friss olvasnivalókat, illetve az internet-hozzáférés mellett egy bemutatkozó honlapot.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 8. évfolyamának 15. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében cikk borítóképe
  Bloom, kincsesdoboz az I. kerület szívében

  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.

  Café Budapest 2018.09.03.
  Mécses és kandeláber

  A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.

  Café Budapest 2009.02.03.
  Csata a halványzöld polcért..

  Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.

  Café Budapest 2009.01.21.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s