Café Budapest 2009.02.03.

Mécses és kandeláber

A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.


Éppen csak "van" - és szolgáltat. A maga tempójában. A környék a műfaj szempontjából már bejáratott (kőhajításnyira vagyunk az Ellátótól és az egykori Sarktól), a kiszolgálás ugyan akadozó, de kimondottan kedves, és a kínálatra sem lehet panasz.

Mégis, a kocsma-kávéház-étterem közös mezsgyéin járó, mediterránosra hangolt Ladino minden napszakban csak harmad-negyed gőzzel üzemel. Pedig különterme van rendszeres bulikkal, délben megterülnek az asztalok, és a menü jutányos áron kapható. Még a sajtókínálat is patikamérlegen kiegyensúlyozott. Bár a bútorzat nem egyszerűen szedett-vedett, némelyik darab egyenesen ízléstelen - az összhatást még ez sem rontja el. Tágas, épp csak csipetnyi retróval megfűszerezett térben ülünk, este a régimódi rézkandeláberek és falikarok meg az asztalra helyezett mécsesek biztosítják a hangulatfényt, míg a háttérben atmoszferikus zene szól. A választék a pult feletti krétatáblákról olvasható le, de bármelyik civil ruhás felszolgáló szívesen ad felvilágosítást, illetve az ételekről külön fénymásolt lapot is kaphatunk: ami étlapnak ugyan nem nevezhető, de a célnak megfelel. Csakúgy, mint a globális kitekintésű, de alapjaiban magyaros kínálat. Az egyszínű falak előnye, hogy nem vonják feleslegesen magukra a figyelmet, s jókora felületet biztosítanak tehetséges ifjú művészek kiállításainak. Mesteri a kávézó homlokzata is a bejárat fölötti, utcára néző faliórával, ami mintha csak azt üzenné: a mi időnk a ti időtök is. Mi casa, su casa.

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 9. évfolyamának 5. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus illetve Kultúra rovatában tekintheti meg.

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
    A kávé, és ami mellette van

    Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

    Barista iskola 2020.01.22.
    Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
    Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

    Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

    Café World 2020.01.20.
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

    A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

    Kávézóláncok 2020.01.18.

    H i r d e t é s