Mécses és kandeláber

-
Café Budapest, 2009.02.03.

Mécses és kandeláber

A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.


Éppen csak "van" - és szolgáltat. A maga tempójában. A környék a műfaj szempontjából már bejáratott (kőhajításnyira vagyunk az Ellátótól és az egykori Sarktól), a kiszolgálás ugyan akadozó, de kimondottan kedves, és a kínálatra sem lehet panasz.

Mégis, a kocsma-kávéház-étterem közös mezsgyéin járó, mediterránosra hangolt Ladino minden napszakban csak harmad-negyed gőzzel üzemel. Pedig különterme van rendszeres bulikkal, délben megterülnek az asztalok, és a menü jutányos áron kapható. Még a sajtókínálat is patikamérlegen kiegyensúlyozott. Bár a bútorzat nem egyszerűen szedett-vedett, némelyik darab egyenesen ízléstelen - az összhatást még ez sem rontja el. Tágas, épp csak csipetnyi retróval megfűszerezett térben ülünk, este a régimódi rézkandeláberek és falikarok meg az asztalra helyezett mécsesek biztosítják a hangulatfényt, míg a háttérben atmoszferikus zene szól. A választék a pult feletti krétatáblákról olvasható le, de bármelyik civil ruhás felszolgáló szívesen ad felvilágosítást, illetve az ételekről külön fénymásolt lapot is kaphatunk: ami étlapnak ugyan nem nevezhető, de a célnak megfelel. Csakúgy, mint a globális kitekintésű, de alapjaiban magyaros kínálat. Az egyszínű falak előnye, hogy nem vonják feleslegesen magukra a figyelmet, s jókora felületet biztosítanak tehetséges ifjú művészek kiállításainak. Mesteri a kávézó homlokzata is a bejárat fölötti, utcára néző faliórával, ami mintha csak azt üzenné: a mi időnk a ti időtök is. Mi casa, su casa.

  • Jelen cikkünket a Heti Válasz 9. évfolyamának 5. számában találja.

  • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus illetve Kultúra rovatában tekintheti meg.

  • Tetszett a(z) Mécses és kandeláber magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Mécses és kandeláber magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    "narrow"
    Gear.svg